2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mert parkokra szükség van

A Devolution tervezőiroda meghökkentő projektje arra a problémára reflektál, hogy Kínában mindent beépítenek, miközben a zöldfelületek biztosítására egyáltalán nem fordítanak figyelmet.

Kínában, Hsziamen városában meglepő formában újult meg az 50 emeletes toronyház 27. szintjén lévő apartman: a Devolution építésziroda kibérelte a 90 négyzetméteres lakást, majd zöld oázissá alakította – számolt be róla az Octogon.

Történt mindez egy olyan lakónegyedben, amely rendkívül sűrűn lakott, zöldfelületekkel nem nagyon bír, így a zöld élményt unortodox formában kellett megvalósítani.

Az épületben 300 család lakik. A beltéri kerthez közülük bárki hozzáférhetett, ha elege volt a betonból, és legalább az illúziót megadná magának, hogy egy park közepén üldögél, szabad téren.

Forrás: Devolution CN/youtube.com

Mielőtt Kínában beindult volna a felhőkarcoló-építési láz, minden lakóparkhoz terveztek közös parkot, amelyet a lakosok használhattak, mindenki számára hozzáférhető volt, a társadalmi interakciók fő helyszíneként szolgált. Manapság, ha vannak is zöldfelületek, azok jellemzően egy családhoz tartoznak, zártak.

A Devolution szimbolikus projektje néhány hónapig maradt csak fenn, egyfelől a fent említett privatizáció kritikájának szánták, másfelől pedig arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy egy nagyvárosban különösen nagy szükség van közparkokra a lakosság jobb életkörülményeinek biztosításához.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam