2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Karbonsemleges cipővel rukkolna elő az Adidas

Egy átlagos futócipő előállítása annyi káros anyagot termel, mint 60 kilométer autózás.

Összefogott az Adidas a fenntartható lábbeliket tervező Allbirds nevű céggel, hogy olyan sportcipőt hozzanak létre, amely teljesen karbonsemleges, azaz a gyártása során keletkező szén-dioxidot különféle módszerekkel semlegesítenék, vagy teljesen ki is iktatnák a gyártási folyamatokból – írta meg a CNN nyomán az nlc.hu.

Az Adidas már korábban is jelentkezett például a tengerekből kihalászott, újrahasznosított műanyaghulladékból készült cipőkkel, de egyre nagyobb divatjuk van az úgynevezett „vegán” cipőknek is, amelyek gyártása során semmiféle állati eredetű anyagot nem használnak fel.

A Szilícium-völgyben székelő Allbirds is hasonló módszereket alkalmaz, cipőikben például gyapjút, eukaliptuszrostokat vagy épp a cukornád feldolgozásából származó salakanyagokat használnak műanyagok helyett.

A cég még tavaly novemberben tette nyilvánossá fenntartható alapanyagaik „receptjét” abban a reményben, hogy más cégek is átállnak a fenntartható működésre.

Forrás: Allbirds/youtube.com

A fenntartható cipőkre nagy szükség is lenne, egyetlen pár átlagos sportcipő előállítása ugyanis 12,5 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár. Az elsődleges cél, hogy ezt cipőnként 2-3 kilogrammra szorítsák le, majd tovább haladjanak a karbonsemlegesség felé.

A két cég most olyan lehetőségeket vizsgál, mint a gyártási technológiák korszerűsítése vagy az ellátási láncok rövidítése, utóbbi ugyanis a teherhajók, repülők vagy teherautók üzemeltetése miatt jelentős környezetszennyező tényező. Bár egyelőre nincs információ arról, hogy az első karbonsemleges cipők mikor kerülhetnek forgalomba, James Carnes, az Adidas márkastratégiáért felelős alelnöke szerint már folyik az első modellek tervezése.

Neked ajánljuk
Hazai dizájntermékek segítségével hasznosul a Horvátország partjait szennyező hulladék A szemüvegkeretek is lehetnek fenntarthatók A használt ruhákban rejlő mesés lehetőségek bűvöletében Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam