2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lámpa szinte bármiből lehet

Legalábbis ami a fényforrás testét illeti. Mexikói dizájnerhallgatók arra vállalkoztak, hogy az ország elmaradott, gyakran elektromos infrastruktúrával sem rendelkező területein élő közösségek számára dolgozzanak ki egyszerű, napelemmel működő világítási megoldásokat.

A projekt során elkészített lámpákhoz tervezőik a vidéki közösségek számára könnyen hozzáférhető, az adott régióra jellemző élelmiszer-hulladékot, növényi maradványokat használtak fel. A cél az volt, hogy a lehető legkisebb szén-dioxid-kibocsátás árán, olcsó eljárásokkal hozzanak létre helyben elérhető, lebomló anyagokból megvalósítható tárgyakat – számolt be a Dezeen.

Így készült lámpa fekete babból, a szeszkészítéshez használt Agave salmiana héjából, egy sajátos agyagkeverékből, de kókuszdióból és csontokból kinyert enyvből is.

A LED és egy kis napelem segítségével működtetett lámpák így helyben is könnyen elkészíthetők és javíthatók lehetnek, a váz megrongálódása és eldobása pedig nem szennyezi a környezetet.

Ezekkel az új ötletekkel, amelyek Mexikó különböző, eltérő éghajlatú és berendezkedésű régióiból származó anyagokon alapulnak, a hallgatók annak a lehetőségét vizsgálták meg, milyen technológiai megoldásokat használhatnánk a megfelelő fényforrások biztosításához ezekben a közösségekben – mondta el a Szolár-projektet vezető egyetemi oktató, Moisés Hernández.

Rafael Sánchez Brizuela kókuszhéjból készült lámpája Fotó: dezeen.com
Oscar Andrés Méndez Hernández megoldásáról ránézésre nem mondanánk meg, hogy babból van Fotó: dezeen.com
Ehhez a különleges, égetés nélkül készült lámpatesthez Luis Fernando Sánchez Barrios agyag mellett újrahasznosított papírt és a kaktuszból nyert nedvet is használt Fotó: dezeen.com
Aniela Mayte Guerrero Hernández a kosárkészítés tradicionális hagyományaiból indult ki Fotó: dezeen.com
Neked ajánljuk
Mit tanulhatunk a méhektől? A használt maszkból is lehet alapanyag? Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam