2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Adjunk esélyt az anyagoknak

„Te hogyan szereted a tojást?” – teszi fel a kérdést Basse Stittgen dizájner sajátos kollekciója, amellyel az élelmiszer-pazarlás és a tudatos anyaghasználat kihívásait igyekezett szó szerint megragadható formába önteni.

A német dizájner kizárólag lejárt szavatosságú tojások felhasználásával készítette el aranyló színű kistányérokból és tojástartókból álló kollekcióját. 

A porított fehérje és a tojáshéj nagy nyomáson, magas hőmérsékleten sajtolva egyéb adalékanyagok nélkül is lebomló bioműanyaggá alakul. Stittgen ugyanakkor nem a műanyagproblémára szeretne választ adni,

arra igyekszik rámutatni, milyen különleges értékek és lehetőségek rejlenek a minket körülvevő, mégoly prózai anyagokban is – mint például az élelmiszer-hulladék.

A nagyüzemi termelés világában, ahol évi több billió tojást állítunk elő, az egyes csirkék és tojások értéke már nem megragadható. Megfelelő körültekintés híján pedig a nehezen eltartható, törékeny élelmiszer könnyen veszendőbe megy. 

Fotó: bassestittgen.com

Stittgen az elpazarolt anyag anyag értékére szeretné ráirányítani a figyelmünket. Kísérlete nem tud, és nem is szeretne a műanyag helyettesítését szolgáló megoldás lenni: a dizájner szerint ugyanis az alapvető probléma nem a fenntarthatatlan alapanyagokkal, hanem a hozzáállásunkkal van. Amíg nem tanuljuk meg újra megbecsülni, körültekintően és mértékkel használni a javainkat, mindegy, milyen anyagból állítjuk elő azokat – környezeti kihívásokkal találjuk szemben magunkat.

Fotó: bassestittgen.com
Fotó: bassestittgen.com
Neked ajánljuk
Az elviteles is lehet esztétikus, sőt, egyben környezetbarát is Instant megoldás – így a zacskós leves is lehet környezetbarát Mire nem jó az ananászlevél! Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam