2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új esélyt kapnak az ősi mesterségek

Szalai Bálint itthon. című projektje a szülővárosa, a vajdasági Ada kisipari hagyományait és közösségét erősítheti, dizájneszközökkel kiegészítve a helyi mesteremberek szaktudását.

A mestermunka tárgyai a helyi értékeket és szaktudást vegyítik a kortárs dizájn eszközeivel, ezzel új piaci lehetőséget teremtve a közösség számára. A projekt további célja, hogy a gazdasági hasznon túl közösséget is formáljon a tárgykészítők körében – számolt be az Octogon.

Ada, a tervező szülővárosa a Vajdaságban, Szerbia északi részén, a Tisza jobb partján terül el, a magyar határtól körülbelül 50 km-re. A helyiek vállalkozókedve mindig is kimagaslott a környéken, ezért Adát ma is kisiparos városként tartják számon. 

Az itthon. projekt ezeket az alacsony technológiaigényű, de nagy tapasztalatot és szaktudást felhalmozó műhelyeket kívánja megszólítani.

Első körben, mesterségük alapján öt szakembert választottak ki: egy-egy kosárfonót, faesztergályost, bográcsgyártót, kovácsot és keramikust. A tervező irányításával a készítők kéznyomait is magukon viselő darabok végül egy közösen formált termékpalettát alkotnak. A termékek kis szériában készülő, magas minőségű hétköznapi tárgyak, melyek egy otthon érzelmi és funkcionális igényeire reagálnak.

Rendeltetésüket tekintve készült ülőke, tároló, kínáló tál, váza, gyertyatartó és sodrófa is Fotó: octogon.hu

Mivel a projekt egyik célja az, hogy kapcsolat alakuljon ki a helyi készítők között, az anyagválasztás miatt egy-egy termék létrehozása tudatosan több műhely közös munkáját igényli.

A diplomamunka részét képezi még egy egységes arculat és brand terve, melyen keresztül a jövőben a termékek értékesítése is történne. A webshop olyan kiugrási lehetőséget kínál a készítőknek, melynek köszönhetően a helyi termékek a korábbinál szélesebb közönséget is elérhetnek. 

Az izgalmas tárgyakról további érdekességek és képek az Octogon oldalán találhatók.

Neked ajánljuk
A megunt bőrruhák is kaphatnak új esélyt Delka bag – egy táskára való fenntarthatóság Egy új csempe is bizonyítja: a tojáshéjnak sincs keresnivalója a szeméttelepeken A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam