2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Portugáliában a szőnyegek is parafából vannak

Susana Godinho dizájner számára hosszú szakmai pályafutással a háta mögött természetes, hogy a textilgyártás során keletkező hulladékból szépséges szőnyegeket álmodhat. Friss kollekciójába egy ilyen területen meglepő, megújuló anyag használatával visz fenntartható csavart.

A Sugo szőnyegek a textilgyártás és -varrás során keletkező anyagmaradékok és Portugália egyik legfontosabb, fenntartható alapanyagának számító parafa felhasználásával készülnek, a tradicionális eljárások és a modern dizájn előnyeit ötvözve.

A 2017 óta működő márka amellett, hogy új felhasználási felületet teremtett ennek a  elképesztően rugalmas, könnyű, vízálló, hipoallergén, valamint jó hő- és zajmegkötő képességű, fenntartható alapanyagnak, megváltozott munkaképességű embereket is foglalkoztat.

A márka megálmodója ugyanakkor a Design Milknek adott interjú alapján különösnek találja, hogy az újrahasznosítás miatt az elmúlt években ekkora figyelmet kapnak a termékeik, hiszen a rongyszőnyegek mindig is a szövés kapcsán megmaradó anyagmaradékokból és a varrás melléktermékeiből készültek. 

Fotó: sugocorkrugs.com

Susana Godinho számára régóta nem kérdés, hogy a maradék anyagok és a gondos dizájn kombinálásával értékes tárgyak születhetnek. Inkább azt nem érti, hogy ez a felismerés és igény a széles tömegekben miért csak napjainkban fogalmazódik meg. 

Így készül a Sugo parafa szőnyeg Forrás: susana godinho/vimeo.com
Neked ajánljuk
A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk A fenntarthatóságot szem előtt tartva alkotó magyar fotósok és formatervezők mutatkoztak be Romániában A 3D-nyomtatókban kap új esélyt a kávézacc Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: design-milk.com
Vissza
Hírfolyam