2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni

Egy barcelonai székhelyű startup, az Indianes fenntartható és lebomló cipőkollekciója mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készül.

A vállalkozás ezeknek az egyedi cipőknek az előállításával egy körforgásos gazdasági modellt alkalmaz (a banánrost ahelyett, hogy hulladékként végezné, gyártásba kerül, alapanyaggá válik, egy körforgás része lesz), ráadásul tevékenységével nehéz helyzetben élő csoportok számára nyújt segítséget – számolt be a freshplaza.com nyomán a Magyar Mezőgazdaság.

A rost betakarításában jelentős számban vesznek részt Kolumbiából származó, az Andokban élő gazdák, főként nők, akik ebből a jövedelemből tartják el a családjukat.

A banán szüretelése minden évben többtonnányi hulladékot eredményez: a fákról le kell vágni bizonyos részeket annak érdekében, hogy újra gyümölcsöt teremjenek. A szárak körülbelül negyven százalékától szabadulnak meg.

A banánrost felhasználása számos előnnyel jár: a gyapottermesztéssel ellentétben a banánrost „előállítási” folyamata szinte nem okoz szén-dioxid-kibocsátást. Mivel a rost mezőgazdasági hulladékból származik, előteremtése nem igényel külön, járulékos vizet, energiát vagy rovarirtó szereket.

Íme, a környezetbarát banáncipő (Teljes képernyős módban megtekinthető) Forrás: Ruptly/facebook.com
Neked ajánljuk
A használt maszkból is lehet alapanyag? Mit tanulhatunk a méhektől? Különleges ajándékcsomagokkal készül a karácsonyra a Lush A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam