2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok kis öltés sokra megy

A Pinkponilo csapata 2017-ben egy közösségi teret szeretett volna létrehozni, ami végül is közösségi varrodává alakult, ma pedig már fenntartható divattal foglalkozó stúdióként működik.

A Pinkponilo csapatánál nemcsak a szabadidőnket tölthetjük el kellemesen, hanem Kudron Anna, Szabó Viktória és Burány Vera arra is megtanít, hogyan léphetünk a divatipar környezetszennyező hatásai ellen – derül ki a Képmás riportjából.

„Hiszek benne, hogy a divatot, a művészetet és fenntarthatóságot össze lehet kapcsolni, és ezt mi szeretnénk továbbadni valamilyen edukációs formában. Az emberek ugyanis vágynak az élményekre és a tudásra is”

– fogalmazott a missziójukkal kapcsolatban a Képmásnak Anna. A fast fashion boltok működését a stúdió egyik alapítója sommásan csak úgy jellemzi, „ezek a boltok textilhulladékot árulnak, amelynek van egy kis kitérője egy vásárlónál. Tragikusan gyorsan kerülnek kukába ezek a gyenge minőségű ruhadarabok”.

A folyamatok ellenőrzése, a környezetbarát előállítás érdekében ezért sok tervező tudatosan kisebb méretben tartja a márkáját. De a lányok szerint a divat zöldüléséhez
a vásárlói gondolkodás megváltoztatására és az ipar tudatos átalakítására egyaránt szükség ven.

A műhelyben próbálnak tudatosak lenni az anyagválasztásban és a workshopjaik kialakításában is. Például vannak olyan workshopok, ahol régi, maradék anyagokat használnak fel újra, illetve próbálnak természetes textileket használni, például viszkózt, lent, pamutot, amelyek nagyon sokáig bírják.

A PINKPONILO közösségi varroda 2018-ban, az ECHO TV Hazahúzó című műsorában Forrás: ECHO TV/youtube.com
Neked ajánljuk
Nessana: az időtálló magyar divat ígérete Hogy a vízi növényvilág mire nem algalmas?! Almahéjból óraszíj – itt az ideje, hogy minden hulladék hasznosuljon Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: kepmas.hu
Vissza
Hírfolyam