2020. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lyocellt felkapta a divatvilág, és ezzel a fenntarthatóság ügye is jól jár

A lyocell anyagot már közel négy évtizeddel ezelőtt feltalálták, ám csak az utóbbi néhány évben lett igazán népszerű. 

A lyocellt az American Enka vállalat fejlesztette ki, még 1972-ben. Az eredetileg Newcell nevet viselő anyagon a nyolcvanas években a brit Courtaulds Fibres szakemberei dolgoztak tovább, akkoriban kapta a Tencel nevet. A gyártási eljárást 1990-től elsőként az alabamai Courtaulds műselyemgyárakban alkalmazták.

A lyocell gyakorlatilag egy természetes alapanyagokból előállított, speciális, környezetbarát műselyem.

A gyártási eljárás lényege, hogy a keményfából (esetleg bambuszból vagy eukaliptuszból) nyert cellulózt úgynevezett N-metilmorfolin-N-oxidban oldják, majd ebből az oldatból húzzák a szálakat. Az előállítás a viszkózgyártásénál kevesebb vizet igényel, illetve teljesen zárt rendszerben történik, ezért nem jár káros anyagok kibocsátásával, az oldószer pedig csaknem teljes egészében visszaforgatható és újból felhasználható.

Azon felül, hogy már a gyártási folyamata is kíméli a környezetet, a lyocell szuperképessége, hogy egyesíti a természetes és a mesterséges szálak előnyeit. Tartós, erős szerkezetű, erősebb szerkezetű, ugyanakkor lágyabb tapintású és esésű, mint a pamut. Bőrbarát, könnyed és szellős. Ráadásul formatartó, gyűrődésálló szövet, amely nem hajlamos a bolyhosodásra sem, ráadásul biológiailag lebomló.

Bár más típusú textíliákat (például lakástextilt, műszaki textíliákat) is gyártanak belőle, a legsokoldalúbban kétségkívül a divatipar használja a lyocellt. Gyakran alkalmazzák egyrészt a farmer szellősebb alternatívájaként a nyári kollekciókban. A 100 százalék lyocell holmik mellett találkozhatunk kevert szálas darabokkal is, ilyenkor általában pamuttal, viszkózzal vagy elasztánnal keverik, ezáltal még több, sokkal kevésbé környezetbarát anyag kiváltására válik alkalmassá.

Neked ajánljuk
Farmer, újratöltve Farmer, újratöltve Itthon is megugrott a divatcikkek forgalma a járvány alatt, de legalább a fenntartható termékeket is szeretjük Közel 8 tonna hulladékot szedtek ki a Tiszából a PET kupások Az Egyesült Királyságban komoly sikere van az e-Nironak
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam