2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lyocellt felkapta a divatvilág, és ezzel a fenntarthatóság ügye is jól jár

A lyocell anyagot már közel négy évtizeddel ezelőtt feltalálták, ám csak az utóbbi néhány évben lett igazán népszerű. 

A lyocellt az American Enka vállalat fejlesztette ki, még 1972-ben. Az eredetileg Newcell nevet viselő anyagon a nyolcvanas években a brit Courtaulds Fibres szakemberei dolgoztak tovább, akkoriban kapta a Tencel nevet. A gyártási eljárást 1990-től elsőként az alabamai Courtaulds műselyemgyárakban alkalmazták.

A lyocell gyakorlatilag egy természetes alapanyagokból előállított, speciális, környezetbarát műselyem.

A gyártási eljárás lényege, hogy a keményfából (esetleg bambuszból vagy eukaliptuszból) nyert cellulózt úgynevezett N-metilmorfolin-N-oxidban oldják, majd ebből az oldatból húzzák a szálakat. Az előállítás a viszkózgyártásénál kevesebb vizet igényel, illetve teljesen zárt rendszerben történik, ezért nem jár káros anyagok kibocsátásával, az oldószer pedig csaknem teljes egészében visszaforgatható és újból felhasználható.

Azon felül, hogy már a gyártási folyamata is kíméli a környezetet, a lyocell szuperképessége, hogy egyesíti a természetes és a mesterséges szálak előnyeit. Tartós, erős szerkezetű, erősebb szerkezetű, ugyanakkor lágyabb tapintású és esésű, mint a pamut. Bőrbarát, könnyed és szellős. Ráadásul formatartó, gyűrődésálló szövet, amely nem hajlamos a bolyhosodásra sem, ráadásul biológiailag lebomló.

Bár más típusú textíliákat (például lakástextilt, műszaki textíliákat) is gyártanak belőle, a legsokoldalúbban kétségkívül a divatipar használja a lyocellt. Gyakran alkalmazzák egyrészt a farmer szellősebb alternatívájaként a nyári kollekciókban. A 100 százalék lyocell holmik mellett találkozhatunk kevert szálas darabokkal is, ilyenkor általában pamuttal, viszkózzal vagy elasztánnal keverik, ezáltal még több, sokkal kevésbé környezetbarát anyag kiváltására válik alkalmassá.

Neked ajánljuk
A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett Megtörtént az első ipari termelő vállalat zöldkötvény-kibocsátása Magyarországon Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam