2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mire nem jó az ananászlevél!

Az ízletes déli gyümölcs leveléből készült textilek régóta jelen vannak a fenntartható divattervezők fegyvertárában, de úgy tűnik, a sokoldalú alapanyag a mérnökök fantáziáját is megmozgatta.

A malajziai állami egyetem, a Universiti Putra Malaysia (UPM) kutatói egy olyan drónt fejlesztettek ki, amelynek alkatrészeit műanyag helyett egy speciális anyagból, ananászlevélből készítették el – számolt be a hvg.hu.

A kutatók a drón külső borítását cserélték le az új anyagra, amit úgy alakítottak ki, hogy egyúttal szigeteljen is.

Ennek köszönhetően a készülék ugyanúgy tud működni, mint a hagyományos változatok, és nem kell attól tartani, hogy repülés közben esetleg zárlatos lesz.

Mohamed Thariq bin Hameed Sultan, az egyetem egyik kutatója szerint a megoldás nemcsak azért előnyös, mert környezetbarát, hanem azért is, mert a tömegéhez viszonyítva az ananászlevél-alapú anyag szilárdsága nagyobb, mint a műanyagé, így strapabíróbbá is teszi az eszközöket. Ráadásul előállítása olcsóbb, egyszerűbb, és hosszú távon lebomlik, vagyis nem szennyezi a környezetet.

Az egyik feltaláló, dr. Mohamed Thariq mutatja az ananászlevél rostjából új eljárással létrehozott alapanyagból elkészített drónt Fotó: Noor Azreen Awang/upm.edu.my
Neked ajánljuk
A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk A fenntarthatóságot szem előtt tartva alkotó magyar fotósok és formatervezők mutatkoztak be Romániában Dubajban esőtánc helyett hamarosan drónokat fognak bevetni Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam