2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az egészség megóvásához nem csak műanyagon át vezet az út

Banánfa rostjából készült szövettel veszik fel a harcot a műanyagszennyezéssel a Fülöp-szigeteken, ebből az anyagból készítik a járványellenes küzdelemben fontos szerephez jutó maszkokat.

Az abakarost korábban is bizonyított. Rendkívül sokrétű alapanyag: készülnek belőle bankjegyek, teafilterek, sőt, a Mercedes-Benz is használja az autóiban. Ugyanolyan strapabíró, mint a poliészter, ám néhány hónap alatt lebomlik – írja a Bloomberg nyomán a hvg.hu.

Az ENSZ adatai szerint a koronavírus miatt a kétszázszorosára – 166 ezer milliárd dollárra – nőtt idén az egyszer használatos maszkok piaca. A gyártók egyelőre vonakodnak biológiai úton lebomló anyagokból gyártani az eszközöket, amíg nem bizonyosodik be, hogy ugyanolyan hatásosak, mint a hagyományosak.

A Fülöp-szigeteki tudományos és technológiai intézet első vizsgálata azonban arra az eredményre jutott, hogy az abakapapír vízállóbb, mint a hagyományos N95-ös maszkok, és az anyag apró rései is megfelelnek az amerikai egészségügyi hatóságok előírásainak, vagyis megszűrik a veszélyes részecskéket.

Bár az abaka drágább, mint a műanyag, egyre többet rendelnek belőle a maszkgyártók a helyi vállalkozóktól. Problémát jelent azonban, hogy a helyi termelők – a kormányzati támogatás hiányában – közel sem tudnak annyit előállítani, mint amennyire igény volna.

A Fülöp-szigetek a banánféle abaca rostjának legnagyobb exportőre Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk A fenntarthatóságot szem előtt tartva alkotó magyar fotósok és formatervezők mutatkoztak be Romániában Ukrajna betiltja a műanyag zacskókat Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam