2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fogaskerekekből gitár

A bolhapiacok, roncs- és MÉH-telepek, hulladékudvarok igazi aranybányák egy fémszobrász számára. Egy barát születésnapjára készült az első alkotás, egy strucc azokból a vasakból összerakva, amelyeket Barta János a ház körül talált. Így indult a szolnoki vasművész karrierje, a RoncstelepArt.

Fotók: Vaskalap Metal Art/Barta János

– Ez az út egy véletlennek köszönhető. Egy barátomtól kaptam fotókat egyik külföldi útjáról, az ott készült vasszobrokról, kacsáról, struccról, és ezek a művek nagyon megtetszettek nekem és a feleségemnek is. Mondtam is a páromnak, hogy ilyet én is tudnék csinálni. Egy hét múlva ennek a barátomnak kerestem születésnapjára ajándékot, mikor életem párja emlékeztetett bátor kijelentésemre. Este hétre értem haza, és reggelre el is készült a strucc – mesélt a kezdetekről a vasszobrász, akinek nagyon oda kell figyelnie, hogyan gazdálkodik az idejével, hiszen egyelőre még hobbiból készíti a szobrokat, leginkább baráti megrendelésekre.

– Ez a művészet egyfajta újrahasznosítás, hiszen valóban roncstelepekről, bolhapiacokról szerzem be az alapanyagot az alkotáshoz. Amit más kidob, abból én készítek valamit. Sokan csinálják ezt a világon, Amerikában scrap metal artnak hívják. Persze, amikor elkezdtem készíteni a szobrokat, én nem nagyon tudtam még erről az irányról – emelte ki Barta János.

Fotók: Vaskalap Metal Art/Barta János

Amikor az ócskapiacot járja a művész, mindig úgy tekint a fémekre, hogy vajon mivé lehet őket formálni. Most leginkább a kis madarak, kacsák, macskák testéhez keres kanalakat, ez nagyon népszerű lett, mióta megosztott róluk pár fotót a Facebookon. De büszkén mesél a virágokról is, amelyek a személyes kedvencei. E sorok íróját az életnagyságú gitár nyűgözte le, amely egy az egyben kidobott fémhulladékokból készült, fogaskerekek, csapágyak, láncok, lemezek alkotják a szobrot.

– Három gitárt készítettem, és mindegyiknél nyomon követhető volt a fejlődés. Minden egyes alkotással tanulok én is, hiszen még közel sem értek úgy ehhez a művészethez, ahogy szeretnék – szögezte le a szobrász, aki a civil életben szerviztechnikusként dolgozik, járja az országot és késő délután, este ér haza, így nem könnyű időt szakítani a művészetre.

Elmondása szerint egy halat 8-10 óra alatt készít el. A legkisebb madár is 3-4 órát vesz igénybe. A nagy mű, a gitár pedig nem kevesebb mint 80 óra munka volt.

– Mivel minden alkatrészét MÉH-telepről szereztem, csak a takarítás, rozsdamentesítés, csiszolás volt 20 óra. Úgy néztem ki, mint egy mozdonyszerelő –  mesélte nevetve, hozzátéve, hogy a civil munka biztonságot ad, de lehet, hogy eljön az idő, amikor komolyan el kell gondolkodnia azon, hogy a jövőben kézműves kisvállalkozást építsen a fémművészetre.

Fotók: Vaskalap Metal Art/Barta János

Két nagy lánya van, és a 25 éves leány családját nagy öröm érte alig egy hónapja: megérkezett ugyanis az unoka. – Már készítettem is neki egy kis ajándékot, egy mini kalapácsot, olyan 7 centis nagyságban, ha kicsit nagyobb lesz, majd jöhet a papához a műhelybe segíteni – mondta mosolyogva a mester.

Neked ajánljuk
A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot A Tisza nevében – Megdöbbentő film a folyó menti hulladékhegyekről (dokumentumfilm) Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam