2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újrahasznosított anyagból is jól nézhet ki a homlokzat

Egyre több az innovatív, a körkörös gazdasági modellt szem előtt tartó megoldás, az octogon.hu négy példával illusztrálja, hogy az újrahasznosított anyagok felhasználásával készült épületek homlokzata is lehet szép.

Az építészetnek és az építőiparnak nagyobb szüksége van az innovációra a környezetvédelem terén, mint valaha – tartják sokan a szakma képviselői és kritikusai közül. Ennek egyik lehetséges eszköze az anyagok újrahasznosítása, mutatunk most négy jó példát arra, hogyan lehet olyan homlokzatokat készíteni, melyek kiállják a fenntarthatóság próbáját.

A világjárvány megjelenése arra készteti a tervezőket, a döntéshozókat és a lakosságot egyaránt, hogy átgondolják a városokhoz, a közterületekhez, az épületekhez és otthonokhoz való alapvető viszonyulást. Sokan nehezményezik, hogy az építészszakma hallgat, amikor állást kellene foglalni társadalmi és környezetvédelmi kérdésekben, miközben a szakmának már régen a folyamatok élére kellett volna állnia. A kritikák ellenére egyre több az innovatív, a körkörös gazdasági modellt szem előtt tartó megoldás, vannak példák arra, hogyan lehet műanyag rekeszből, fagyisdobozból, kidobott ablakokból, műanyag székből homlokzatot készíteni.

Naju Art Museum – Dél-Korea

A Hyunje Joo_Baukunst építészetiroda 1500 műanyag rekeszbe csomagolta a dél-koreai múzeumépületet, létrehozva ezáltal egy olyan rugalmas és áttetsző homlokzatot, amely minimalizálja a külső és a belső tér elválasztását. Ha az épületet bármikor elbontanák, a kosarakat más épületekhez is fel lehetne használni.

Fotó: Hyunje Joo_Baukunst

Bima Microlibrary – Indonézia

Nemcsak az újrahasznosítás kérdését oldotta meg az indonéz SHAU Bandung építésziroda akkor, amikor egy könyvtár homlokzatához 2000 fagylaltosdobozt használt fel, hanem a dobozok fordított elrendezésével különleges üzenetet is küldött a környezetének: buku adalah jendela dunia, vagyis a könyvek a világ ablakai. Az üzenet az épület bal felső részéből lefelé haladva elolvasható. A homlokzat nem csupán az épület misszióját kürtöli szét, de a dobozok egyfajta természetes izzóként is funkcionálnak a belső térben a napfény szétszórásával.

Fotó: SHAU Bandung

Vegan House – Vietnám

A projekt nulladik lépéseként a felújítás előtt a ház tulajdonosa rengeteg kidobott anyagot gyűjtött össze, bútorokat ablakokat és lámpaernyőket. A Block Architects építésziroda feladata az volt, hogy figyelembe véve a rendelkezésre álló büdzsé szűkösséget, találja ki, hogyan lehet ezeket a tárgyakat felhasználni az épülethez úgy, hogy friss, fiatalos otthont hozzon létre, de a ház klasszikus elemei se tűnjenek el. Így lett az ablakokból homlokzat.

Fotó: Quang Tran

Gallery of Furniture – Csehország

Az irodabútorok gyártására szakosodott cseh MY DVA group brnói bemutatótermének homlokzatát 900 fekete műanyag ülés borítja, az ötlet a CHYBIK + KRISTOF Architects fiatal építészeitől jött. Az eredetileg teljesen jellegtelen épület könnyen megjegyezhető részévé vált a városnak.

Fotó: Lukas Pelech
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam