2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Etikus divatmárkák Magyarországról

Hazánkban egyre több ruha- és kiegészítőgyártó áll be az etikus és fenntartható divat ügye mögé.

Bár az etikus ruhamárkák vásárlói magasabb árat fizetnek a megvásárolt áruért, cserébe nem támogatják a textiliparban tapasztalható kizsákmányolást. A magasabb minőségű anyagok vásárlásával háromszorosan is kímélik a környezetet – mutat rá a YourStyleGuide.

Egyrészt alapanyagaik környezettudatosan kerülnek legyártásra. Másrészt a belőlük készült termékek sokkal tartósabbak, ezért cseréjükre ritkábban kell hogy sor kerüljön, ami hosszú távon a termékek magasabb árát is kiegyenlíti. Ráadásul tartósságukkal csökken a szemétbe kerülő ruházat mennyisége, ami azért fontos, mert elégetésük is környezetszennyező.

Magyarországon is számos környezettudatos ruha- és kiegészítőtervező dolgozik, akik a tudatos vásárlónak remek alternatívát nyújtanak az olcsó fast fashion márkákkal szemben.

  • Az OAT AVA célja az otthoni öltözködés magasabb szintre emelése. Kötöttáruik mindenféle otthoni tevékenységhez lettek tervezve, és környezetbarát alapanyagokból készülnek. (oatava.com)
  • A LAZLO Fashion a „zero waste” mozgalom jelentős képviselője. Szabászati hulladékokból dolgozik, és ügyel arra, hogy maga is minél kevesebb hulladékot termeljen. (www.lazlo.co.hu)
  • Az IMOGEN Clothing olyan ruhákat tervez, melyek az örök érvényű ruhatár elemei, mégpedig minőségi alapanyagokból, egyénre tervezve és szabva. (facebook.com/imogenclothing/)
Fotó: Imogen Clothing/youtube.com
  • A Réthy Fashion használt farmereket gyűjt be és dolgoz fel. (rethy-fashion.com)
  • A Philomén fürdőruhái 100%-ban nejlonhulladékból készülnek, hazai gyártással, kézzel. (philomen.eu)
  • Hazai tervezésű és gyártású, etikus és egészséges, a jelenlegi legszigorúbb textilipari sztenderdnek (GOTS) megfelelő alapanyagokkal dolgozó női divatmárka a WYHOYS. (wyhoys.com)
  • A Touch Me Not szintén a GOTS szerinti alapanyagokkal dolgozik, sapkákat, ingeket, pulóvereket és női felsőruházati termékeket készítenek. (touchmenotclothing.com)
Fotó: touchmenotclothing.com

Az érdeklődők további tudatos, magyar márkákat ismerhetnek meg a YourStyleGuide cikkéből.

Neked ajánljuk
Már a svájci luxusórák is környezettudatos szíjat kapnak A használt ruhákban rejlő mesés lehetőségek bűvöletében Magyarországon évi 15 ezer tonnányi műanyagot kell kiváltani környezetbarátabb termékekkel Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: yourstyleguide.hu
Vissza
Hírfolyam