2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A körforgásos gazdaságot járja körül az idei Budapest Design Week

Tartsd körforgásban! – ez idén a Budapest Design Week mottója, amelyet a vírushelyzetre tekintettel október 1. és 11. között hibrid formában rendez meg a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, így 2020-ban a klasszikus helyszínek mellett az online térben is lesznek programok.

A 21. században a dizájn a kifejezéstől egyre inkább a fenntarthatóság felé mozdul el, számos irányzat, jelenség próbál választ adni társadalmi, gazdasági és ökológiai értelemben is az emberiség előtt álló kihívásokra. A fesztivál eseményei azokra a modellekre koncentrálnak, amelyek bemutatják, hogy a dizájn milyen sokféle eszközzel járulhat hozzá egy fenntarthatóbb jövő kialakulásához – írja a artnews.hu.

A tizenhetedik Budapest Design Week ezért a körforgásos gazdaság (circular economy) fontosságára és annak kimagasló szerepére kívánja felhívni a figyelmet.

„A társadalmi, gazdasági és ökológiai értelemben is megkerülhetetlen kérdéskör tekintetében kiemelten fontos szerepet játszanak, játszhatnak a dizájnerek, hiszen a dizájn olyan multidiszciplináris megközelítés, mely számos eszközzel hozzá tud járulni a fenntarthatóbb jövő kialakításához” – emelte ki Osvárt Judit, a programsorozat szakmai vezetője, a Magyar Formatervezési Tanács tagja.

Tekintettel a pandémiás helyzetre, az idei Budapest Design Weeket hibrid fesztiválként rendezik meg, így néhány kiemelt esemény kivételével a programok jelentős része online térben – a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán – valósul meg, ami a fesztivál ökológiai lábnyomát is csökkenti.

A rendezvénysorozat idén is két fő programtípusból épül fel, ezek a saját fejlesztésű tartalmak és programok, valamint a külső partnerek által szervezett, a Budapest Design Weekhez csatlakozó programok. Rendhagyó, online sorozat formában megrendezik a Nyitott Stúdiók programot is, ami a hazai dizájnerek, dizájnstúdiók műhelyébe enged betekintést. Szintén kisfilmek mutatnak be olyan vállalkozásokat, kezdeményezéseket, melyek esetében stratégiai szerepet játszik a körforgásos gazdaság.

Neked ajánljuk
Csipkés csempékbe kapaszkodva újulhat meg a viharvert hongkongi korallvilág Egy újabb ígéretes kísérlet a fenntartható dizájn világából A gombák forradalmasíthatják a műbőr előállítását ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: artnews.hu
Vissza
Hírfolyam