2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csipkés csempékbe kapaszkodva újulhat meg a viharvert hongkongi korallvilág

2018-ban hatalmas tájfun csapott le Hongkongra, ami a rendkívül fajgazdag Hoi Ha Van védett tengeri területen élő korallok között is hatalmas pusztítás végzett: hatvan fajból mindössze egy pár vészelte át a katasztrófát, a zátonyok 80 százaléka megsemmisült. Külső segítség nélkül csak hosszú évtizedek alatt épülne újra a fontos tengeri élőhely. 

A korallzátonyok világszerte meghatározó szerepet töltenek be a tengeri életközösségek fenntartásában. A fajok mintegy 25 százaléka támaszkodik rájuk, ivadékaik itt találnak élelmet, élő- és búvóhelyet. Ráadásul globálisan mintegy 500 millió ember élelmezéséhez és turisztikai megélhetéséhez járulnak hozzá – emlékeztet az Euronews.

Azonban a klímaváltozást több szinten is megsínyli a korallvilág: a tengerek melegedése, a szén-dioxid-koncentrációjuk növekedése és az egyre gyakoribbá váló, extrém erejű viharok is kihívások elé állítják a zátonyokat.

A Hongkongi Egyetem mérnökei a zátonyok helyreállításának felgyorsítására 3D-nyomtatóval, agyagból készítenek a korallok megtapadását elősegítő csempéket.

A „lecsempézett” aljzaton ugyanis sokkal könnyebben tapadhatnak meg és kezdhetnek építkezésbe a korallállatkák, mint a folytonos mozgásban lévő homokon, amely ráadásul az érzékeny szöveteiket is könnyen károsíthatja.

A csempék redőibe helyezett apró korallok Fotó: University of Hong Kong/euronews.com

A zátonyok mintázatait idéző terrakotta csempéket apró korallkezdeményekkel beoltva, júliusban helyezték el a tengerben. A tudósok szerint a korallok növekedését támogató konstrukció évtizedek alatt fokozatosan megsemmisül, és csak az új zátony marad majd a helyén.

Neked ajánljuk
A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk A Telenor környezetbarát mobiltokkal ünnepelte a madarak és fák napját A fenntarthatóságot szem előtt tartva alkotó magyar fotósok és formatervezők mutatkoztak be Romániában Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam