2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gombák forradalmasíthatják a műbőr előállítását

Az első tesztek szerint a gomba költséghatékony, fenntartható, társadalmi és környezetvédelmi szempontokból egyaránt elfogadható alternatíva, vagyis méltó versenytársa lehet az állati és a műanyagalapú műbőrnek.

Alexander Bismarck és Mitchell Jones anyagkutatók vezették azt a nemzetközi csoport, amely a közelmúltban bebizonyította, hogy fenntartható módon, gombából is előállíthatunk masszív bőranyagot – írja a Rakéta.

A klasszikus bőrtermékek előállítása több ponton is problematikus: a nagyüzemi állattartás etikátlanságától az erdőirtáson, az üvegházgázok kibocsátásán át egészen a cserzés során használt környezetszennyező vegyületekig – és a PVC- vagy poliuretánalapú műbőr gyártása esetén sem sokkal jobb a helyzet.

„Itt jön a képbe a gomba által termelt anyagokból készülő, biológiailag lebomló, szén-dioxid-semleges műbőr” – mondja Alexander Bismarck, a Bécsi Egyetem kémia tanszékének professzora.

A gombaalapú műbőrhöz mezőgazdasági-erdészeti melléktermékeket, például fűrészport használnak, majd ezen a közegen termesztik a gomba micéliumát, vagyis a több ezer csőszerű, hosszú hajtásból álló mikroszkopikus gombafonalszövetet.

A gombaalapú műbőr fenntartható alternatívának bizonyulhat Fotó © Alexander Bismarck

A gomba néhány hét múlva leszedhető, majd megkezdődhet a fizikai és kémiai kezelése, préselése, amelyeket követően műbőrré alakítható. A gombából előállított műbőr biológiailag szinte teljes egészében lebomló, az anyagban stabilizátorként szolgáló kitinből készül, amely a rovarpáncél mellett a gombasejtekben is kimutatható, valamint olyan poliszacharidokból, mint mondjuk a glükán.

Neked ajánljuk
Hazai dizájntermékek segítségével hasznosul a Horvátország partjait szennyező hulladék A szemüvegkeretek is lehetnek fenntarthatók A használt ruhákban rejlő mesés lehetőségek bűvöletében A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam