2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen

Igazán fenntartható pulóvert tervezett egy londoni vállalkozás: a ruhadarab akár a kertben elásva is lebomlik, ráadásul a lehető legkevesebb energia felhasználásával állítják elő.

„A kapucnis pulóver pontosan úgy néz ki, mint egy normál pulóver, élettartama ugyanakkora, mint egy normál pulóvernek, de lényeges különbség, hogy életciklusát a természetben kezdi meg, és úgy terveztük meg, hogy ott is fejezze be” – idézi a Vollebak társalapítóját, Steve Tidballt az Octogon.

Így, ha a pulcsi elhasználódott és nem hordható többé, ki lehet rakni a komposztálóba vagy el lehet ásni a kertben.

A cég számításai szerint, ha a földbe temetik, tizenkettő hét alatt, otthoni komposztkupacban nyolc hét alatt teljesen lebomlik;és még gyorsabban a folyamat, ha egy ipari komposztáló létesítményben történik mindez.

Nick és Steve Tidball 2016-ban indította útjára a Vollebak márkát, amelynek már a brand üzenete is sokatmondó: „clothes from the future”, vagyis ruhák a jövőből. Egyfajta kísérleti projektről van szó, termékeikben arra keresik a választ, miképp lehet a tudományt, a technológiát és a divatot úgy ötvözni, hogy az eredmény fenntartható legyen.

A msotani pulóver elkészítéséhez egészen a hauslabjochi emberhez vagy közismertebb nevén Ötzihez nyúltak vissza, akinek gleccserbe fagyott múmiáját 1991-ben találták meg. Ruhái növényekből, fakéregből, állatbőrből és fűből készültek. Tidball szerint az emberiség már 5000 évvel ezelőtt biológiailag lebomló ruházatban járt, már csak az volt tehát a kérdés, hogyan lehet elkészíteni ennek modern kori változatát.

Fotó: Vollebak/octogon.hu

Önmagában az, hogy biológiailag lebomló ruhát állítsanak elő, nem jelent kihívást, a nehézséget az okozza, hogy miképp lehet ezt úgy megvalósítani, hogy a lebomlás minél gyorsabban megtörténjen, nyoma se maradjon a létezésének, és a lehető legkevesebb energiát kelljen felhasználni a megalkotásához.

Neked ajánljuk
A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk A fenntarthatóságot szem előtt tartva alkotó magyar fotósok és formatervezők mutatkoztak be Romániában Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam