2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A baktériumok (szín)pompás fordulatot hozhatnak a divat világába

A szintetikus festékek hatalmas víz- és energiaigénye nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a divat napjainkban az egyik leginkább környezetkárosító iparágnak számítson. Egy dán dizájnerhallgató szerint a baktériumokat segítségül hívva sokat javíthatnánk a jelenlegi helyzeten, és a vibráló színekről sem kéne lemondanunk.

Monica Louise Hartvigsen talajbaktériumok segítségével, petricsészében állít elő pigmenteket, majd a megfestett textilek színét hő segítségével fixálja.

A Dán Királyi Művészeti Akadémia hallgatója a kárpitos anyagokkal foglalkozó Gabriel vállalattal együttműködve dolgozta ki az eljárást, amellyel bebizonyította, hogy a baktériumok használatával lehetőség van a szintetikus festékekhez hasonlóan erőteljes, vibráló színek megalkotására.

Az egyetlen különbség, hogy az új eljárás kevésbé károsítja a környezetet.

A projekt eredményei alapján a sajátos megoldás ipari léptékben is alkalmazható. Monica szerint fantasztikus, hogy a baktériumok gyakorlatilag a bolygón mindenhol jelen vannak, és akár festéshez is használhatjuk őket. Hisz benne, hogy az új technológia az alacsony vízfogyasztás, a kis szén-dioxid-kibocsátás és a mérgező vegyületek hiánya miatt átveheti a szintetikus vegyületek helyét.

Forrás: Monica Hartvigsen/youtube.com
Neked ajánljuk
A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola A nyomtatható és újrahasznosítható telefonok vethetnek véget a nyersanyagpazarlásnak
Tovább a forrásra: kadk.dk
Vissza
Hírfolyam