2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A baktériumok (szín)pompás fordulatot hozhatnak a divat világába

A szintetikus festékek hatalmas víz- és energiaigénye nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a divat napjainkban az egyik leginkább környezetkárosító iparágnak számítson. Egy dán dizájnerhallgató szerint a baktériumokat segítségül hívva sokat javíthatnánk a jelenlegi helyzeten, és a vibráló színekről sem kéne lemondanunk.

Monica Louise Hartvigsen talajbaktériumok segítségével, petricsészében állít elő pigmenteket, majd a megfestett textilek színét hő segítségével fixálja.

A Dán Királyi Művészeti Akadémia hallgatója a kárpitos anyagokkal foglalkozó Gabriel vállalattal együttműködve dolgozta ki az eljárást, amellyel bebizonyította, hogy a baktériumok használatával lehetőség van a szintetikus festékekhez hasonlóan erőteljes, vibráló színek megalkotására.

Az egyetlen különbség, hogy az új eljárás kevésbé károsítja a környezetet.

A projekt eredményei alapján a sajátos megoldás ipari léptékben is alkalmazható. Monica szerint fantasztikus, hogy a baktériumok gyakorlatilag a bolygón mindenhol jelen vannak, és akár festéshez is használhatjuk őket. Hisz benne, hogy az új technológia az alacsony vízfogyasztás, a kis szén-dioxid-kibocsátás és a mérgező vegyületek hiánya miatt átveheti a szintetikus vegyületek helyét.

Forrás: Monica Hartvigsen/youtube.com
Neked ajánljuk
Új ruhadarabként folytatják a megunt svéd pulóverek A koronavírus hatására a magyar divat is fenntarthatóbbá válhat A C&A is közzétette fentarthatósági jelentését Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál A nyirkos őszi erdő gombahatározóért kiált
Tovább a forrásra: kadk.dk
Vissza
Hírfolyam