2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy brit innováció útját állja az abroncsokról elszabaduló mikroműanyagnak

Az autóktól származó szennyezésről mindenkinek a kipufogóból származó füst jut az eszébe. Pedig a járműveink kerekeiről minden jelentős manőver során leszakadó, apró részecskék csaknem olyan súlyos veszélyt jelentenek a környezetre.

Ráadásul míg a kipufogóból származó gázok problémáját az elektromos autók térnyerésével elfelejthetjük, az akkumulátorok súlyától még nehezebbé váló járművekről még több apró, szintetikus gumiszemcse kerülhet a környezetbe.

Egy brit startup sajátos megoldást dolgozott ki a problémára. A fiatal dizájnerek által létrehozott Tyre Collective készüléke az abroncsok elé erősítve, az arról leváló részecskék pozitív töltését kihasználva gyűjti össze a szennyezést.

A tengelycsuklóra erősített eszköz prototípusa a sztatikus elektromosság elvét alkalmazva a szennyeződés hatvan százalékát volt képes befogni.

Ha a megoldás beváltja a hozzá fűzött reményeket, jelentősen mérsékelhető lenne a levegőt, talajt és vizeket súlytó mikroműanyag-szennyezés, amelyért jelenleg az egyszer használatos műanyagok darabolódása mellett jelentős részben a gumik kopása a felelős.

A tervezők már tárgyalnak egy elektromosautó-gyárral a közös munkáról. Elképzeléseik szerint az összegyűjtött szennyezés sem veszne kárba: az apró szemcsékből új gumi, cipőtalp vagy akár tinta is készülhetne.

Forrás: Dezeen/youtube.com
Neked ajánljuk
Hazai dizájntermékek segítségével hasznosul a Horvátország partjait szennyező hulladék A szemüvegkeretek is lehetnek fenntarthatók A használt ruhákban rejlő mesés lehetőségek bűvöletében Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam