2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A látványossá tett légszennyezés többeket bírhat cselekvésre

Huacsen Hszin kínai dizájner saját levegőmonitorozó eszközt és a szennyezés mértékét látványosan megmutató installációt késztetett, hogy felhívja a figyelmet a hazájában (is) változatlanul komoly egészségügyi veszélyt jelentő problémára.

A dizájner megelégelte, hogy a hivatalos kínai mérőállomások a városok jobb levegőjű területeiről szállítanak információt. De nem elégedett meg a valós adatok feltérképezésével, így szerette volna bemutatni azokat, hogy a döntéshozókat és a lakosságot is változásra ösztönözze.

A telefonos alkalmazással is kiegészített mintaprojektjének egyik eleme egy autók tetejére erősíthető levegővizsgáló egység, amellyel a város forgalmas helyeiről lehet valós idejű adatokat gyűjteni a szennyezettség mértékéről. A mérések eredményét nem csak a sokak számára nehezen megragadható jelentőségű számok formájában mutatja be.

A közterületen elhelyezett „szmogernyő” egy nagyítóra emlékeztet: az installáció alapesetben áttetsző lemezei a levegő minőségének függvényében változnak meg és válnak akár teljesen feketévé.

Az ernyő a levegőminőségi adatokat összegyűjtő applikáció segítségével irányítható, két, egymáson elforgó filmréteg hozza létre a szmog szintjét jelképező árnyalatot. Xin bízik benne, hogy a Londonban és Sanghajban bemutatott, egyelőre prototípusként létező eszközök segítenek a levegő állapotával kapcsolatos tudatosság fokozásában, így ezzel például népszerűbb alternatívává tehetik a tömegközlekedést. 

Forrás:  HUACHEN XIN/youtube.com
Neked ajánljuk
Nessana: az időtálló magyar divat ígérete Hogy a vízi növényvilág mire nem algalmas?! Almahéjból óraszíj – itt az ideje, hogy minden hulladék hasznosuljon Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: deezen.com
Vissza
Hírfolyam