2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus hatására a magyar divat is fenntarthatóbbá válhat

A járvány nyomán kialakult helyzet jelentős hatással lesz az ellátási láncok szervezésére: „a régiós divatipari folyamatokban a Távol-Kelet háttérbe szorul, mivel a szereplők leginkább arra törekednek majd, hogy folyamataikat hazájukban vagy a szomszédos országokban tartsák” – Mondta el a Magyar Hírlapnak Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezetője.

Az ellátási láncok átalakulásának köszönhetően a szállítási folyamatok is lerövidülnek, aminek következtében régiós szinten is csökken a divatipar ökológiai lábnyoma. Mindez lehetőséget ad arra, hogy a divatipar egy sokkal fenntarthatóbb irányba mozduljon el, és szélesebb körben elterjedjenek a fenntartható üzleti modellek – húzta alá az interjúban Bata-Jakab Zsófia.

„Az ellátási láncok lerövidülésével a fast fashion márkák sem képviselnek majd sokkal vonzóbb alternatívát a fogyasztók számára, így végre megnyílnak a kapuk a fenntartható divatcikkek előtt.”

Ugyanakkor a szakember szerint ahhoz, hogy a textil- és ruhaipar valóban a fenntarthatóság felé haladjon, a fogyasztóknak is példát kell mutatniuk. A divatipar már megmozdult: a beszállítók és márkák környezetbarátabb gyártási technikákat fejlesztenek és alkalmaznak, fenntarthatóbb festékeket és anyagokat hoznak létre, és társadalmi felelősségvállalást építenek vállalati kultúrájukba.

Hazánk régiós szerepének alakulása kapcsán Bata-Jakab Zsófia beszámolt az ősz folyamán bepótolt fontos dizájn- és divateseményekről, hangsúlyozva, hogy a Budapest Central European Fashion Weeknek köszönhetően az elmúlt években Budapest szezonról szezonra közelebb kerül ahhoz, hogy a régió meghatározó, egyben turisztikailag is fontos divatfővárosai közé tartozzon.

A Magyar Divat & Design Ügynökség vezetője elmondta, hogy az ITM az MDDÜ szakmai javaslatait alapul véve tízmilliárd forint keretösszegű pályázatot indít ősszel, amelynek célja a divat- és dizájnipari kis- és közepes vállalkozások technológiai fejlesztéseinek támogatása.

Neked ajánljuk
Nessana: az időtálló magyar divat ígérete Sok területen van szükség a változásra Mit takar, hogy egy póló biopamutból készült? Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam