2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akiket kiakasztott a feldolgozhatatlan textilhulladék

Mindennap 400 tonna használt ruhát válogatnak át a világ legnagyobb textil-újrahasznosító vállalatának számító Soex németországi telephelyén. Az alapanyagok minőségének romlásával, a kevert szálak térnyerésével egyre nagyobb mennyiségű hulladék végzi az égetőben.

Laura Jungmann, Martha Schwindling, Elena Tezak and Jonathan Radetz  terméktervezők megelégelték, hogy a természetes és műanyag szálak keverékeiből álló textíliák csak energiaként vagy esetleg tömőanyagként tudnak hasznosulni.

Létrehoztak hát egy különleges akasztót, ami nem csak ruhákat tart, de azokból is készül: a textilszálakat műanyaggal dolgozzák össze, majd formába öntik.

A Textile Hanger előállításához használt eljárás, amelyet német mérnökök dolgoztak ki, bármilyen természetes, mesterséges vagy kevert szál esetében alkalmazható, és a felhasználásával készült tárgyak – így a frappáns akasztók is – ugyanezzel a módszerrel újra feldolgozhatók.

A körkörösség elvét is szem előtt tartó projekt a műanyag ötletes és felelős használatát népszerűsítő GuiltlessPlastic dizájnverseny idei döntősei közé is bekerült.

Neked ajánljuk
Nessana: az időtálló magyar divat ígérete Hogy a vízi növényvilág mire nem algalmas?! Almahéjból óraszíj – itt az ideje, hogy minden hulladék hasznosuljon A világ legnagyobb élőnövény-gyűjteménye a londoni Kew Gardensben van Idén is sikeres volt a takarítási világnap
Tovább a forrásra: guiltlessplastic.com
Vissza
Hírfolyam