2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme, az első, tengeri hulladékból készült napszemüveg

Boyan Slat és cége, a The Ocean Cleanup bemutatta az első olyan műanyag termékét, mely alapanyagát a nagy csendes-óceáni szemétszigeten gyűjtötték össze. A szemüveg ára nem csekély, de a bevétel 100%-át takarításra költik.

Boyan Slat környezetvédelmi aktivista és feltaláló nyáron jelentette be, hogy szabványt készíttet a nagy csendes-óceáni szigetről kihalászott szemétre – ugyanis hamisítani kezdték –, majd belefog az újrahasznosított tárgyak gyártásába. Első körben idén ősszel egy napszemüveget dobott piacra – számolt be az Ökoroom.

Az Ocean Cleanup alapítója szerint az új kiegészítő bebizonyította, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben a tengerből származó alapanyag tökéletesen alkalmas az újrahasznosításra.

Boyan Slat a szemüvegekkel nem csak a takarítást finanszírozná: példát szeretne adni a felelős, értékteremtő műanyag-felhasználásra is.

A szemüvegekhez hasznát műanyagot 2019-ben gyűjtötték össze a csendes-óceáni szemétszigeten. A műanyagban lévő polimerek legalább 95 százaléka korábban az óceán közepén lebegő szemét volt. A fennmaradó tartalom minimális mennyiségű adalékanyagokból áll, amelyek biztosítják a szemüveg állandó színét és szilárdságát.

A napszemüvegeket újrahasznosított fémből készült zsanérokkal és logókkal látták el – minden elemük könnyen és gazdaságosan újrahasznosítható Fotó: theoceancleanup.com

„A műanyag azért kerül a környezetünkbe, mert vagy elvesztette értékét a felhasználó számára, vagy eleve soha nem volt értéke.” Egy csomagolás eleve nem képvisel értéket, csak amíg a feladatát ellátja – ebből a megfontolásból a szemüvegek csomagolása teljesen műanyagmentes. 

A feltaláló elismeri, hogy a termék drága, de éppen az értéke miatt feltételezhető, hogy a tulajdonosok vigyázni fognak rá – érvel Boyan Slat. A szemüveg ára 200 dollár, vagyis 63 ezer forint. A tervező garantálja, hogy ebből 24 focipályányi területet tisztítanak meg az óceánban.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán
Tovább a forrásra: okoroom.hu
Vissza
Hírfolyam