2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

(C)sikkes tálak – egy eltökélt dizájnertől bármi kaphat új esélyt

Sachi Tungare indiai dizájner saját kezűleg gyűjtött össze öt kiló cigicsikket, hogy a füstszűrők feldolgozásával hívja fel a figyelmet arra a súlyos szennyezésre, amit a világszerte minden évben eldobált több mint 4 billió cigarettavég okoz.

A holland dizájnhét Rethinking Plastic (A műanyag újragondolása) című szekciójában bemutatott kollekcióhoz a füstszűrők alapanyagát adó, cellulózalapú műanyagot, az úgynevezett cellulóz-acetátot használta fel.

A cellulóz-acetát a természetben hosszú évek alatt esik szét – szabadjára engedve a füstszűrőben felhalmozódott toxikus anyagokat –, de mikroműanyag formájában ez után is a környezetben marad.

Tungare mintegy 300 csikket dolgozott fel: alapos, környezetbarát eljárással tisztította, festékanyagokkal és vízzel keverve feloldotta, majd formákba öntötte.

Fotó: Sachi Tungare/dezeen.com

A szakaszosan megszilárduló anyag adta lehetőségekkel játszva a dizájner a kollekcióban szereplő tálakat és vázákat az organikus formákra jellemző szabálytalanságot megidézve munkálta meg.

A kollekció neve – jugaad – egy hindi kifejezés, amely egy probléma improvizált, frappáns megoldására utal, a rendelkezésre álló, egyszerű eszközök felhasználásával.

Neked ajánljuk
Egy felvidéki magyar és az ősi maja textilhajtogatás környezettudatos találkozása Egy merész kanyarral a divatipar világába tett kirándulást a Mercedes–Benz Idén is sikeres volt a takarítási világnap Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam