2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Figyelem kell ahhoz, hogy a bambusztól zöldüljön a divatvilág

Sok szakértő véli úgy, hogy a növényi alapú anyagok hozhatnak fenntartható fordulatot a textilgyártásban, a bambuszban pedig kifejezetten sok lehetőséget látnak. De valóban környezetbarát ez a növény?

A sokoldalú növény nemcsak gyorsan nő, hanem viszonylag kis vízigényű is, ráadásul meglehetősen sok oxigént termel. A bambusz alapanyagként is kiváló, az építészettől a ruhagyártásig sok területen használják. Egyes környezetvédők azonban kritikákat fogalmaztak meg a növénnyel kapcsolatban – íja az Euronews elemzése nyomán az AlternativEnergia.hu.

Kifogásolták például, hogy a bambusztermesztés miatt rengeteg erdős területet irtanak ki. A kanadai Canopy nonprofit szervezet konkrét javaslatokat fogalmazott meg a növény termesztésére vonatkozóan,

az egyik legfontosabb szempont az lenne, hogy a bambuszfarmokat már eleve megtisztított területeken, és ne erdők helyén alakítsák ki.

A termesztés utáni következő lépcsőfok a pépesítés, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a ruházatokhoz felhasználható szálak létrejöjjenek. A pépesítést mechanikai, illetve kémiai úton végzik, a probléma az, hogy az utóbbi megoldással jelentősen csökkenhet a kész anyag tényleges bambusztartalma.

A ruhaiparban egyre népszerűbbé válik a viszkóz és a műselyem – a félszintetikus anyagokat nagyrészt növények, például bambusz pépjéből állítják elő Fotó: shutterstock.com

Urska Trunk, a Dirty Fashion európai ruhakampány munkatársa szerint az indiai, indonéziai és kínai vizsgálatok alapján a viszkóz gyártása során használt veszélyes anyagokat sok esetben nem kezelik megfelelően, a szennyezett víz pedig a környezetbe áramlik. Ez könnyen kikerülhető lenne, hiszen léteznek már technikák a veszélyes anyagok kiszűrésére.

Neked ajánljuk
A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk Három élelmiszeripari óriáscéget hoztak kapcsolatba az Amazonas irtásával Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam