2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A számítástechnikának sem muszáj a szeméthegyekről szólnia

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) munkatársai egy olyan nyomtatott kijelzőt fejlesztenek, amely biológiailag lebomlik. A képernyő olyan mértékű alkalmazkodási és tapadási képességgel rendelkezik, amelynek köszönhetően akár közvetlenül a kézen is elhelyezhető.

A biológiailag lebomló kijelzők előnye elsősorban az, hogy nem növelik az elektronikai hulladékok számát, lehetővé teszik a környezetbarát gyártást, a fenntartható életciklusok kialakítását és az erőforrások megtakarítását – írja az Sg.hu.

A KIT kutatói először tudtak ilyen képernyőket megalkotni, amelyek biológiai lebomlását független helyek is megvizsgálták és megerősítették.

Manuel Pietsch, a KIT szakértője elmondta, hogy a fejlesztésükkel először tudták bemutatni, hogy lehetséges ilyen kijelzőket készíteni többnyire természetes anyagokból, így például zselatinból. Ezek a képernyők komposztálhatók, ezáltal kicsi energiafelhasználás mellett járulhatnak hozzá a környezeti károk minimálisra csökkentéséhez, miközben egyszerűen épülnek fel. Emellett van még egy előnyük: akár ki is nyomtathatók, így célzottan, olcsón és hatékonyan gyárthatók. 

Forrás: Karlsruhe Institute of Technology (KIT)/youtube.com
Neked ajánljuk
Hogy a vízi növényvilág mire nem algalmas?! A kávé és a banán nyerő párosítás Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Regényes természet – Eredményt hirdettek a környezetvédelmi irodalmi pályázaton Tolna megyei szakembereket díjaztak
Tovább a forrásra: sg.hu
Vissza
Hírfolyam