2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit tanulhatunk a méhektől?

Aki nem az anyatermészettől, minden mesterek úrnőjétől merít inspirációt, hiába fárad – vallotta Leonardo da Vinci. Ötszáz év múltán egyre több dizájner ismeri fel, mennyire mélyen igaza volt. 

Az emberi történelem alatt számtalan módon éltünk (vissza) és használtuk (ki) mindazt a lehetőséget, amit a természet biztosított számunkra. Számos növény- és állatfajt sikerült szolgálatunkba állítanunk vagy egyenesen kiszipolyoznunk, de csak most kezdünk rájönni, mennyit tanulhatnánk a megfigyelésükből.

A biomimikri az élőlényekre nem táplálék- vagy nyersanyagforrásként, hanem a legkülönbözőbb problémákra kidolgozott és bevált megoldások letéteményeseiként tekint.

Minden növény, állat, gomba és baktérium számtalan kipróbált technikával és szerkezeti megoldással segíthet a fenntarthatóság kihívásaival küzdő emberiségnek. Vegyük csak a méheket:

  • A lárvák és az életadó méz tárolására szolgáló méhsejtek formáját a hely- és az alapanyag szűkös volta indokolja: egységnyi méhviasz előállításához ugyanis hatszor, nyolcszor annyi mézre van szükség. A hatszögletű formaterv zsenialitását már az ókori  görögök is felismerték, ma pedig dizájnerek és építészek sora alkalmazza projektjeiben.
  • A méhek 300 fokos látómezőt biztosító, íves összetett szeme szolgált inspirációforrásként egy német fejlesztésű drón kamerájának kidolgozásához.
  • Kutatók a méhek navigációjából merítettek ihletett a helymeghatározási, illetve nyomonkövetési rendszerek fejlesztéséhez.
  • A rovarok, köztük a méhek ízületeiben található fehérje, az úgynevezett rezilin pedig a legerősebb ismert elasztikus anyagnak bizonyult. Ez teszi lehetővé, hogy a méhek akár 1000 szárnycsapást tegyenek percenkén. Egy ausztrál kormányzati kutatócsoport ezt a csaknem tökéletes „gumit” vette alapul egy rendkívül rugalmas anyag megalkotásához.
Neked ajánljuk
Egy formabontó ötlettel lehetnek fenntarthatók az elektromos kiegészítők Már idén megjelenhetnek az első gombabőrből készült ruhák és cipők Valami régi, valami új – csipkecsodák és fenntartható romantika Az amerikai kibocsátás visszaszorítását sürgetik uniós képviselők és üzleti vezetők Szent István városába ért a Zöld Busz Program
Tovább a forrásra: inhabitat.com
Vissza
Hírfolyam