2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A használt maszkból is lehet alapanyag?

Az ENSZ adatai szerint a pandémia hatására globálisan kétszázszorosára nőtt az eldobható maszkok forgalma, 2020-ban elérve a 166 milliárd dollárt. Becslésük alapján a betegség megelőzése érdekében használt eldobható védőfelszerelések 75 százaléka a szeméttelepeken és a természetes vizeinkben végezheti. Pedig egy dél-koreai dizájner bebizonyította, az eldobható maszk is újrahasznosítható lehet.

Haneul Kim több ezer eldobható maszkot gyűjtött össze, hogy az esetleges vírusok elpusztulását biztosító tárolási időszak után hőpisztoly használatával székeket készítsen belőlük.

A projekttel az volt a célja, hogy bebizonyítsa: a járvány alatt világszerte havona elhasznált 129 milliárd maszknak sem kellene a hulladéklerakókban végeznie.

A székek elkészítéséhez kizárólag egy megfelelő formára és hőre volt szükség. Kim eltávolította a gumit és a drótokat, majd a műanyagalapú textilt, illetve az abban található plasztikszűrőt 300 °C-on megolvasztotta. A massza újra megszilárdulva kemény, erős műanyagot képez. Az egymásba rakásolható székek lábaihoz egyenként 250, ülőfelületének kialakításához pedig további 750 maszkra volt szükség.

Forrás: Reuters/youtube.com
Neked ajánljuk
Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Mit tanulhatunk a méhektől? Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam