2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már csak egykontinensnyi távolságra vagyunk a műanyagkrízis megoldásától?

A környezetvédők mellett számos kutatót és tervezőt is foglalkoztat a tengerek, óceánok szennyezettségének kérdése. A Lenka Petrakova szlovák dizájner által tervezett 8. kontinens elnevezésű projekt a Jacques Rougerie Alapítvány pályázatán elnyerte „A tenger építészetéért és innovációjáért” című nagydíjat.

A 8. kontinens egy vízen úszó állomás, melynek célja a tengerekben, óceánokban fellelhető műanyaghulladék begyűjtése, felszámolása, illetve az újrahasznosítható anyagok visszaforgatása a használatba – számolt be róla az Octogon.

A kontinens egymásba fonódó, szirom alakú egységekből és csápszerű elemekből áll, melyek a műanyaghulladékot begyűjtik és rendszerezik.

A modell egy kutatási és oktatási központnak is helyet ad, mely a tengerek és óceánok tanulmányozására biztosít lehetőséget, illetve olyan növények termesztését is támogatja, melyek nem igényelnek földet a fejlődéshez.

A dizájner a tervezés során figyelembe vette a tengereken, óceánokon uralkodó körülményeket, így egy szélnek is ellenálló, az árapály és a nap energiáját egyaránt hasznosítani képes objektumot álmodott meg.

Forrás: Fondation Jacques Rougerie/youtube.com

A projekt egyelőre még csak papíron létezik, azonban „amit egy ember el tud képzelni, azt valaki más meg tudja valósítani – idézi Jules Vernét Petrakova. „Eljött az ideje, hogy elképzeljünk egy tisztább és fenntarthatóbb jövőt, illetve ennek megvalósítási módját a technológia, az építészet és a művészet eszközei által, hogy egy jobb világot építsünk.”

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam