2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Humor, színek, művészet az újrahasznosítás jegyében

A Smörgås Clothes nevű egyszemélyes márka egy fiatal tervező, Bán Viktória izgalmas projektje, amely az újrahasznosításban rejlő egyediség mellett a kezdeményezőkészség diadaláról is szól.

„Gyerekkorom óta foglalkoztat a képzőművészet, azon belül is a színek, amik teljesen lenyűgöznek, és imádok velük kísérletezni, valami különlegeset alkotni” – mondta el a Glamournak Viktória, aki érettségire készül, mindeközben a saját márkájánál ő egy személyben a tervező, a kivitelező és a menedzser is.

A figyelemre méltó és izgalmas márkát a szükség hívta életre: a szabadidejében pólókat dekoráló lány a diákmunka helyett különleges darabjaival tudott szert tenni némi költőpénzre, saját sikerén felbuzdulva pedig a kortársait is az általuk kedvelt dolgok felvállalására, tovább gondolására buzdítja. 

A Zero Waste felfogás mindig is közel állt hozzá, ez vezetett el a Szputnyik Shoppal való együttműködéséhez is. „Említettem nekik, hogy nagyon szívesen dolgoznék használt ruhákkal is, ami nekem még inkább fekszik, mert mindegyik egyedi darab, ráadásul újrahasznosításról is beszélhetünk” – mondta el Bán Viktória.

„Volt egy csomó használt farmerkabát, amire nagyon szeretek dolgozni, és elkezdtem új életet adni nekik.”

Az alkotó fontosnak tartja, hogy amennyire csak lehet, csökkentse a munkájával járó környezetkárosító hatásokat. További terveiről szólva hangsúlyozza: „pici, vásárlóközeli és nagyon családias az egész, amit csinálok, és ezen nem is nagyon szeretnék változtatni.”

Bán Viktória munkái a Lollipop Factory Budapestben, az Upsycle Shopban (UPSZ) és a Szputnyik Shopban is megvásárolhatók, illetve megtekinthetők a Smörgås Clothes Instagram-oldalán.

Neked ajánljuk
A divat lehet fenntartható, a divat lehet etikus, a divat lehet szerethető Sok területen van szükség a változásra Fráter Erzsébet: Miből készül? – Növényi eredetű tárgyaink nyomában Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: glamour.hu
Vissza
Hírfolyam