2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Leül, ha meghallja, mennyi eldobható maszkot fogyasztott el az emberiség

De biztosan nem egy ennyire stílszerű ülőgarnitúrára. Tobia Zambotti olasz dizájner különleges bútorával a járvány hatására megugró műanyagszennyezésre akarta felhívni a figyelmet.

Bár az egyszer használatos védőeszközöknek létezik fenntartható és hatásos alternatívája, mégis sokan megmaradnak az egyszerűbb változatnál – ennek köszönhetően az elmúlt évben jelentősen megnőtt a szeméttelepekre kerülő és a természetes vizekbe jutó műanyagszemét mennyisége.

A Deezen szerint a dizájner önkéntesek segítségével összegyűjtött, majd körültekintően sterilizált 10 ezer maszkot, hogy ouch-19 névre keresztelt, saját tervezésű kanapéjában látványos töltőanyagként hasznosítsa azokat. A fényes, áttetsző borítású bútor nem véletlenül idézi fel a jég látványát.

Zambotti így akarta érzékeltetni, hogy az általa felhasznált több ezer maszk csak a jéghegy csúcsa: a világjárvány kezdete óta mintegy 129 milliárd maszkot használtunk el.

Ennek a mennyiségnek becslések szerint alig több mint 30 százaléka került megfelelően kezelésre, így jelentős részük a jövőben tovább fokozhatja a tengerek mikroműanyag-szennyezését.

Fotó: Tobia Zambotti/dezeen.com

Zambotti ugyanakkor a többféle ülőbútorrá alakítható, moduláris elemek elkészítésekor nem véletlenül döntött a 100 százalékban újrahasznosítható PVC-borítás mellett: meggyőződése, hogy a körültekintően megválasztott és megfelelően kezelt műanyaggal nincsen semmi probléma.

Neked ajánljuk
Egy formabontó ötlettel lehetnek fenntarthatók az elektromos kiegészítők Már idén megjelenhetnek az első gombabőrből készült ruhák és cipők Valami régi, valami új – csipkecsodák és fenntartható romantika Az elit életmódváltása feltétlenül szükséges a klímacélok teljesítéséhez Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam