2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az életteli színek és finom minták fémjelezte Labirinda a természethez való kapcsolódás elemi igényéből született

„A növényi festésben találtam meg azt a médiumot, amellyel ki tudom fejezni csodálatomat és tiszteletemet az élővilág felé, egyúttal képviselhetem az ökologikus, fenntartható gondolkodásmódot” – vallja a márkát megálmodó és a különleges darabokat elkészítő Adorján Éva.

A tervező küldetésének érzi, hogy a mindennapokban elősegítse a természethez való visszatalálást, a növényekkel való foglalatosság ugyanakkor egyúttal saját szükséglete is: „gyűjtésük, előkészítésük, a festőlevek illata engem is összeköt a nagy körforgással” – vallja a Fenntarthatodivat.hu oldalon közzétett bemutatkozásában.

Munkáit grafikus megközelítés, a képzőművészet és a funkcionalitás összefonódása jellemzi. A mintákat shiborival, egy tradicionális japán technikával alakítja ki, hajtogatva, préselve, varrva és kötözve a textileket. 

Kendőiben a természetes anyaghasználatot és a sokoldalú hordhatóság szempontjait ötvözi a vizuális kifejezés igényével.

A festéshez a nagyrészt saját gyűjtésű növények segédanyagaiként is csak a környezetre ártalmatlan anyagokat használnak. Munkáival arra szeretne emlékeztetni: a lét rendje változatlan, a nagy egész részei vagyunk.

A kendők alapanyaga GOTS- (Global Organic Textile Standard) minősítésű biopamut. A festőnövényeket az indigó kivételével az alkotó maga gyűjti, az egész folyamat során kerülve az állati eredetű anyagokat. A kendők szabása során minimális, lebomló textilhulladék keletkezik, a festékek pedig – környezetkárosító adalékok híján – komposztálásra kerülhetnek.

Adorján Éva a festés mellett tanít is: növényi festéssel és újrahasznosítással foglalkozó workshopokat tart, valamint egy művészeti képzésben tart órákat.

Fotó: labirinda.com
Neked ajánljuk
A divat lehet fenntartható, a divat lehet etikus, a divat lehet szerethető Sok területen van szükség a változásra Fráter Erzsébet: Miből készül? – Növényi eredetű tárgyaink nyomában A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: fenntarthatodivat.hu
Vissza
Hírfolyam