2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mancika Designs: Mókás bizsuk meghökkentő alapanyagokból

Kocsis Anna – vagyis Mancika – a hulladékmentesség és a nyersanyag-takarékosság jegyében készíti vidám és vagány ékszereit.

A Fenntarthatodivat.hu oldalon olvasható bemutatkozása szerint az elkötelezett alkotót boldogsággal tölti el, hogy olyan ékszereket készíthet, amelyek igazán egyediek, amellett, hogy új értéket varázsolnak a többnyire egyszer használt, majd szemétbe kerülő tárgyakból.

Kocsis Anna Ausztráliában született és nőtt fel. Gyerekkora óta nagy hangsúlyt fektet a fenntartható életmódra, a szelektív hulladékgyűjtésre, az új és fast fashion termékek helyett a bizományiból és turkálókból származó darabok vásárlására.

Talán éppen azért, mert az öltözködésben lezserebb kultúrában szocializálódott, ma is bátran visel és alkot feltűnő, színes és bohém ékszereket.

Minden, az ékszerekhez felhasznált alapanyag valamilyen formában újrahasznosított: egyik legkedveltebb alapanyaga a parafa dugó, amit aprócska, színes papírdarabkákkal díszít. A műanyag szívószálakat is nagy előszeretettel gyűjti össze a szórakozóhelyekről, hogy egy fertőtlenítés után szintén papírdarabkákkal vonja be őket.

Fotó: Mancika Designs/facebook.com

Másik kedvenc alapanyaga a zöldségek és gyümölcsök csomagolásaként használt műanyag háló. Ezekből kis, vidám pomponok készülnek, amelyek bohém színfoltokként dobják fel megunt bizsukból összeállított Re-Plastic fülbevalóit.

Az alkotó legfrissebb kollekciója a Re-Bling nevet kapta – letűnt, de megkímélt bizsukból összerakott aszimmetrikus fülbevalók és charm karkötők egyvelege alkotja. Az ötletet az adta, hogy Anna nem szeretné gyarapítani a világ bizsufeleslegét azzal, hogy például Kínából rendel új gyöngyöket, alapanyagokat: „úgyis rengeteg már nem hordott bizsu lapul a legtöbb háztartásban.” Az alapanyagok többnyire baráti társaságtól kapott tárgyak: bizományi boltok, turkálók, bolhapiacok kincsei.

Fotó: Mancika Designs/facebook.com
Neked ajánljuk
Már a svájci luxusórák is környezettudatos szíjat kapnak A használt ruhákban rejlő mesés lehetőségek bűvöletében Tudósok követelik a műanyagszemét drasztikus csökkentését A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: fenntarthatodivat.hu
Vissza
Hírfolyam