2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy formabontó ötlettel lehetnek fenntarthatók az elektromos kiegészítők

A Mithras Technology AG nevű startup technológiájának lényege, hogy az emberek testhőjét használják az elektronikus eszközök töltésére.

A technológia fő elemét a hőelektromos generátor (TEG) jelenti, amely hővezető fémekkel van összekötve. Membrini és Moritz Thielen cégalapítók olyan készülékeket akarnak létrehozni, amelyek környezetbarát módon, decentralizált energiával, a szervezet hőjével működnek – számolt be az Sg.hu.

Az emberi test folyamatosan átlagosan körülbelül 100 watt hőenergiát sugároz ki, amelynek a jelentős része kárba vész a környezetben.

A Mithras Technology pont ezt az „elpazarolt” energiát hasznosítaná a TEG-ek alkalmazásával. A generátorok egyrészt az emberi testtel vannak összekötve, másrészt a környezettel. Az energiatermelés a kettő közötti hőmérséklet-különbségnek köszönhetően valósul meg.

A hőelektromos generátorok már egyetlen Celsius-fok hőmérséklet-különbség esetén is képesek károsanyag-kibocsátás nélküli áramot termelni, amelyet azután egy akkumulátorban lehet eltárolni.

Forrás: Mithras Technology/youtube.com

A megálmodott megoldás egyelőre prototípusként létezik. A startup csapata két koncepciót dolgozott ki a TEG-szenzorok testen való viselésére. Az egyik lényege, hogy a hőelektromos generátor egy viselhető készülék, amely akár úgy is hordható, mint egy karóra, míg a másik, hogy integrált megoldásként alkalmazzák egy mobil eszközben. A technológiával lehetségessé válhatnak például olyan fitneszkarkötők, amelyek egy integrált TEG révén teljesen autonóm módon működnek.

Neked ajánljuk
A divat lehet fenntartható, a divat lehet etikus, a divat lehet szerethető Sok területen van szükség a változásra Fráter Erzsébet: Miből készül? – Növényi eredetű tárgyaink nyomában A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: sg.hu
Vissza
Hírfolyam