2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már idén megjelenhetnek az első gombabőrből készült ruhák és cipők

A Bolt Threads cég innovációja elképesztően hasonlít a valódi bőrre, így a divatvilág is lecsapott a fenntartható és etikus megoldásra. Hamarosan a boltok polcaira is kikerülnek az első gombabőr darabok.

A gombabőrben rejlő hatalmas potenciál régóta nyilvánvaló. A Mylo micéliumból, azaz a gombákat alátámasztó szálszerű sejtek elágazó hálózatából készül A 2018-ban indult úttörő vállalkozás mögé hatalmas divatcégek álltak be. A gombabőr termékek az Adidas cipőktől a Stella McCartney kiegészítőkig 2021-ben kerülnek forgalomba – írta meg az Origo.

A gombabőr akár nyolc-tíz nap alatt termeszthető, összehasonlítva a szarvasmarhák nevelésével, ami 3-5 évet is igénybe vehet. Megfelelő körülmények között pedig a micélium önmagában képes a biodegradációra, azaz a lebomlásra.

A vadonatúj eljárás sokkal kevesebb vizet használ, mint amennyi 1 kilogramm állati eredetű bőr előállításához szükséges, és a gyapottermelés vízigényének is csak a felére van szükség az innovatív alapanyag előállításához.

A vállalat Európában és az Egyesült Államokban beltéri mezőgazdasági létesítményekben termeszt. Az első lépés a micélium vagy gombagyökér növesztése egy fűrészporalapú talajon, szabályozott hőmérséklet és páratartalom beállításával. Ezek a szálak szétterülve hálót képeznek, majd ezt a tömötten szövött micéliumot feldolgozzák, cserzik, festik és bőrszerű anyaggá formálják.

Forrás: Bolt Threads/youtube.com

A micélium előállítása során semmilyen állati termékeket nem használnak, és mentes a hagyományos bőr gyártásakor használt, mérgező vegyszerektől is. A bőrhöz látványában és tartósságában is megtévesztésig hasonló Mylocal révén az állattenyésztésből származó metánkibocsátás is csökkenthető. A termék ipari mértékű felhasználására még várni kell, de egyáltalán nem tűnik valószerűtlennek az elérése.

Neked ajánljuk
A divat lehet fenntartható, a divat lehet etikus, a divat lehet szerethető Sok területen van szükség a változásra Fráter Erzsébet: Miből készül? – Növényi eredetű tárgyaink nyomában A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam