2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csomagolóanyagból vagy eldobált szatyrokból készülhetnének a jövő ruhái

A polietilénből készített szövet a textilipar zöldítése mellett a műanyagszennyezésre és a nehezen újrahasznosítható ruhák problémájára is megoldást jelenthet.

Bár a PET-palackokból eddig is készültek ruhák, az úgynevezett polár ruhaneműk, most újabb lépés jöhet. A polietilénből, azaz az egyik legtöbbet használt műanyagból készítettek szövetet a sportruházattól kezdve egészen a dizájnerdarabokig, számtalan módon fel lehet használni – írta meg a BBC alapján a Napi.hu.

Dr. Svetlana Boriskina, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) szakértője szerint olyan műanyag zacskókból képesek szövetet készíteni, amelyek már senkinek nem kellenek, ráadásul a folyamatnak az ökológiai lábnyoma is alacsony.

Azaz gyakorlatilag a szemétből készülhet kényelmes, magas minőségű ruhanemű, amelyet ráadásul – mivel a szálak csak egyfajta műanyagból állnak – azt jóval egyszerűbben újra is lehet hasznosítani.

A kutatók szerint a szövet a gyapjúnál, a pamutnál, a lennél, a selyemnél, a nejlonnál és a poliészternél is kevésbé káros a környezetre, ráadásul hideg vízben is mosható, így tovább csökkenthető az ökológiai lábnyoma. A műanyagot pedig szövés előtt különböző színűre lehet festeni.

Dr. Mark Sumner, a University of Leeds szakértője szerint azonban a polietilénnek számos olyan tulajdonsága van, ami leszűkíti a ruhaként való használhatóságát, ilyen például az alacsony nedvszívó képessége. Szerinte az új anyag igazi tesztje az lesz, hogy mennyire tartják kényelmesnek a viselését a vásárlók: ha merevnek és nehéznek érzik, nem veszik majd meg.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam