2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy hörpintésnyi merengés Florida aggasztó jövője felett

Miamiban dizájnerbögrék hívják fel a figyelmet az emelkedő tengerszint következményeire.

Miamiban 1992 óta hét cm-rel nőtt a tengerszint magassága, de az utóbbi 15 évben a folyamat felgyorsult. 2060-ra a vízszint akár 86 cm-rel is emelkedhet. „Száz év múlva az egész város víz alatt lesz” – mondja egy helyi ingatlanberuházó.

A város ajándékboltjaiban – meg az interneten is – világtérképet ábrázoló bögréket kapni, amelyek jelzik a tengerszint-emelkedést, ha forró vizet öntenek beléjük – olyankor Florida félszigete eltűnik a térképről.

Fotó: Unemployed Philosophers Guild/youtube.com

Ilyen körülmények között a város ingatlanpiaca is komoly mozgásban van. Olyan kifejezések jelentek meg, mint az „önkéntes elköltözés” vagy az „éghajlati dzsentrifikáció”, és ezúttal még a milliomosok sincsenek biztonságban Miami Beachen, a Fisher Islanden, a Star Islanden vagy Indian Creeken. A védelmi infrastruktúra teljes kiépítése gyakorlatilag megfizethetetlen, egyéni szinten pedig az elköltözés sem feltétlenül megengedhető. 

Neked ajánljuk
Hazai dizájntermékek segítségével hasznosul a Horvátország partjait szennyező hulladék A szemüvegkeretek is lehetnek fenntarthatók A használt ruhákban rejlő mesés lehetőségek bűvöletében Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam