2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy hörpintésnyi merengés Florida aggasztó jövője felett

Maiamiban dizájnerbögrék hívják fel a figyelmet az emelkedő tengerszint következményeire.

Maiamiban 1992 óta hét cm-rel nőtt a tengerszint magassága, de az utóbbi 15 évben a folyamat felgyorsult. 2060-ra a vízszint akár 86 cm-rel is emelkedhet. „Száz év múlva az egész város víz alatt lesz” – mondja egy helyi ingatlanberuházó.

A város ajándékboltjaiban – meg az interneten is – világtérképet ábrázoló bögréket kapni, amelyek jelzik a tengerszint-emelkedést, ha forró vizet öntenek beléjük – olyankor Florida félszigete eltűnik a térképről.

Fotó: Unemployed Philosophers Guild/youtube.com

Ilyen körülmények között a város ingatlanpiaca is komoly mozgásban van. Olyan kifejezések jelentek meg, mint az „önkéntes elköltözés” vagy az „éghajlati dzsentrifikáció”, és ezúttal még a milliomosok sincsenek biztonságban Miami Beachen, a Fisher Islanden, a Star Islanden vagy Indian Creeken. A védelmi infrastruktúra teljes kiépítése gyakorlatilag megfizethetetlen, egyéni szinten pedig az elköltözés sem feltétlenül megengedhető. 

Neked ajánljuk
Egy formabontó ötlettel lehetnek fenntarthatók az elektromos kiegészítők Már idén megjelenhetnek az első gombabőrből készült ruhák és cipők Valami régi, valami új – csipkecsodák és fenntartható romantika Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam