2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy hörpintésnyi merengés Florida aggasztó jövője felett

Miamiban dizájnerbögrék hívják fel a figyelmet az emelkedő tengerszint következményeire.

Miamiban 1992 óta hét cm-rel nőtt a tengerszint magassága, de az utóbbi 15 évben a folyamat felgyorsult. 2060-ra a vízszint akár 86 cm-rel is emelkedhet. „Száz év múlva az egész város víz alatt lesz” – mondja egy helyi ingatlanberuházó.

A város ajándékboltjaiban – meg az interneten is – világtérképet ábrázoló bögréket kapni, amelyek jelzik a tengerszint-emelkedést, ha forró vizet öntenek beléjük – olyankor Florida félszigete eltűnik a térképről.

Fotó: Unemployed Philosophers Guild/youtube.com

Ilyen körülmények között a város ingatlanpiaca is komoly mozgásban van. Olyan kifejezések jelentek meg, mint az „önkéntes elköltözés” vagy az „éghajlati dzsentrifikáció”, és ezúttal még a milliomosok sincsenek biztonságban Miami Beachen, a Fisher Islanden, a Star Islanden vagy Indian Creeken. A védelmi infrastruktúra teljes kiépítése gyakorlatilag megfizethetetlen, egyéni szinten pedig az elköltözés sem feltétlenül megengedhető. 

Neked ajánljuk
A divat lehet fenntartható, a divat lehet etikus, a divat lehet szerethető Sajátos alapanyagokkal a hideg és a pazarlás ellen Fráter Erzsébet: Miből készül? – Növényi eredetű tárgyaink nyomában Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam