2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízinövényekből zöld csomagolóanyag

A Bécsi Agrártudományi Egyetem munkatársai a Dunából rendszeresen kiemelt vízinövényekből állítottak elő környezetbarát csomagolóanyagot. Ötletüket Energy Globe Niederösterreich díjjal ismerték el.

Az utóbbi években megnövekedett a vízinövények előfordulása a Dunában. Ezek a növények mindössze négy hét alatt kétméteresre is megnőhetnek, ezért rendszeresen irtják őket. A folyóból minden évben több tonna vízinövényt szednek ki Bécsben és Alsó-Ausztriában – derül ki a Greenfo cikkéből.

Alsó-Ausztriában és Bécsben ez évente több ezer tonna biomasszát eredményez, amely jelenleg komposztálásra kerül.

A Bécsi Agrártudományi Egyetem, a BOKU kutatói felismerték a vízinövényekben rejlő lehetőségeket: rájöttek, hogy ezek kiválóan alkalmasak csomagolóanyag előállítására.

Az első prototípusok – gyümölcsök egyszer használatos csomagolása és komposztálható edények – máris nagyon ígéretesek. A hínárnövények nagy előnye, hogy olyan helyi bioerőforrást képviselnek, amely belátható időn belül valószínűleg nem fogy el.

A kutatócsoport jelenleg környezetbarát feldolgozási módszereken dolgozik annak érdekében, hogy a vízinövényeket lebomló csomagolóanyagok, eldobható tányérok vagy csészék előállításához is lehessen használni.

A vízinövényekből előállított csomagolás Fotó: boku.ac.at
Neked ajánljuk
Hazai dizájntermékek segítségével hasznosul a Horvátország partjait szennyező hulladék Hazai dizájntermékek segítségével hasznosul a Horvátország partjait szennyező hulladék Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: greenfo.hu
Vissza
Hírfolyam