2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fűrészporból környezetbarát műanyag

Amerikai tudósok olyan műanyagot állítottak elő, amely a szabad földben akár már két hét után darabokra esett, és három hónap múltán pedig teljesen elbomlott.

A Yale School of Environment és a Marylandi Egyetem tudósai olyan fafeldolgozási melléktermékekből előállítható, forgács- vagy fűrészporalapú műanyagot fejlesztettek ki, amely biológiailag lebomlik és újrafeldolgozható – ismertette a Nature Sustainability folyóirat alapján a Magyar Mezőgazdaság.

A csapat megtalálta a módját, hogy a fa porózus anyagát a víznél sűrűbb szilárd anyagok keverékévé alakítsa. Ehhez a fűrészport vagy forgácsot finom porrá őrölték, majd egy biológiailag lebomló és újrahasznosítható oldószerrel lebontották.

Ezt a barna anyagot kiszárítva nagy mechanikai szilárdságú, könnyen önthető és hengerelhető, folyadékokat stabilan megtartó és UV-álló anyagot kaptak, amely ráadásul biológiailag lebontható és újrafeldolgozható, és alacsonyabb életciklus-környezeti hatással bír, mint a kőolajalapú műanyagok.

A kutatók összehasonlították a bioplasztik környezeti hatását a szokásos műanyagéval. A bioplasztik lapokat eltemették a föld alá. Két hét múlva a lap már összetöredezett, három hónap múlva pedig teljesen lebomlott. Ráadásul a lebomlott bioműanyag folyékony formában visszanyerhető és újra felhasználható.

Fotó: www.nature.com

„Számomra ettől igazán jó ez a műanyag: maradék nélkül újrahasznosítható vagy biológiailag lebomlik. Minimalizáltuk a természetbe kerülő anyagokat, illetve a hulladékot” – mondja Yuan Yao, az YSE ipari ökológia és fenntartható rendszerek adjunktusa, a kutatók eredményeit ismertető cikk társszerzője.

Neked ajánljuk
Hazai dizájntermékek segítségével hasznosul a Horvátország partjait szennyező hulladék A szemüvegkeretek is lehetnek fenntarthatók A használt ruhákban rejlő mesés lehetőségek bűvöletében A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam