2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megunt bőrruhák is kaphatnak új esélyt

A MIMIKRI Design alkotóinak hitvallása szerint nem minden szemét, ami kukába kerül: egy régi, előnytelen fazonú bőrszoknyából is lehet teljes értékű, divatos és egyedi táska.

A márka minden táskája újrahasznosított bőr alapanyagból készül: vintage nadrágokból, kabátokból és szoknyákból, illetve szabászati bőrhulladékból.

A folyamatban – a hulladék csökkentése mellett – ezek a régi darabok új esélyt kapnak, és teljes értékű termékekként még egy ciklust eltölthetnek a körforgásban.

A márkára jellemző az időtálló, egyszerű, geometrikus formák használata, melyet változatos felületmanipulálási technikák tesznek igazán egyedivé.

„Rajongunk a bőrért; nagyon tartós anyag, amely nem veszít értékéből az idő múlásával, épp ellenkezőleg: egyre különlegesebbé válik”  – fogalmaz a Fenntarthatodivat.hu magyar dizájnertermékeket bemutató oldalán Nagy Krisztina, a márka tervezője.

Fotó: Mimikri/facebook.com

Krisztina többnyire „turkálós” bőrtermékekből nyeri az alapanyagot. Ezek a darabok eredetileg a világ legkülönbözőbb pontjain készültek. „Én mindegyikben rögtön a lehetőséget látom meg, hogy milyen, újra szerethető termék készülhetne belőle. (...) Ráadásul a turkálókban gyakran találkozni hibátlan, szinte hordatlan állapotú, viszont előnytelen fazonú régi darabokkal, amelyek számomra a leginspirálóbbak az újrahasznosításra.”

Fotó: Mimikri/facebook.com

A táskák készítésénél igyekeznek minél hatékonyabban felhasználni az alapanyagot, a kisebb darabokból ékszerek vagy kis bőr alkatrészek készülnek. Emellett kísérleteznek egy moduláris technológiával is, amely a kisebb, egyenetlen formájú és méretű szabászati nyesedékdarabok hatékonyabb hasznosítására nyújt megoldást.

Neked ajánljuk
A divat lehet fenntartható, a divat lehet etikus, a divat lehet szerethető A sportruházat is lehet etikus és fenntartható Fráter Erzsébet: Miből készül? – Növényi eredetű tárgyaink nyomában Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: fenntarthatodivat.hu
Vissza
Hírfolyam