2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy új csempe is bizonyítja: a tojáshéjnak sincs keresnivalója a szeméttelepeken

A bomlásnak induló tojáshéjak bűzösek, vonzzák a legyeket, és a hulladéklerakók metántermeléséhez is hozzájárulnak. Pedig rendkívül sokoldalú alapanyagról van szó, amely a fogászat és az egészségügy után most az építészetben is bizonyíthat.

Elaine Yan Ling Ng brit–kínai textiltervező a tojáshéjból készült fogászati koronákról értesülve kezdett az anyagban rejlő kiaknázatlan lehetőségekkel foglalkozni. 

A pékségekben keletkező hulladék hasznosítására készítette el pettyes csempekollekcióját, amelyet a francia csempézni szó és a kalcium vegyjelének találkozásából CArrelé-nek keresztelt.

„Felismertem, hogy ami a gyógyászati alkalmazásban megállja a helyét, az erősségét és stabilitását tekintve jól vizsgázott, így egyéb területeken, például az építészetben is beválhat”

– mondta el a Dezeennek Yan Ling. A tervező kiemelte: a kalcium-karbonát egyike a természet által biztosított leggyakoribb erőforrásnak, a Földön található anyagok 5 százalékát teszi ki, így megfelelően hasznosítva fontos lehetőségeket rejt.

Forrás: Dezeen/youtube.com

A különböző formák kialakítására alkalmas tojáshéjkeverékből a dizájnercsempék mellett minimalista székeket és lakberendezési tárgyakat is készített, a természetes építőanyagokra szakosodott Nature Squareddel együttműködésben pedig a jövőben padlóburkoló elemek gyártását is tervezik. 

Neked ajánljuk
Nessana: az időtálló magyar divat ígérete Sok területen van szükség a változásra Almahéjból óraszíj – itt az ideje, hogy minden hulladék hasznosuljon Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam