2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Faipari hulladékból luxustermék

A Desktop Metal 3D nyomtatással foglalkozó cég olyan eljárást fejlesztett ki, amellyel minőségi, a valódi fától majdnemhogy megkülönböztethetetlen anyagok állíthatóak elő a fafeldolgozás melléktermékeként keletkező fűrészporból és a papírgyártás során összegyűlt ligninből.

A Forust névre keresztelt technológia az additív gyártás (ez a 3D-nyomtatás technikája) egyik megvalósulása, vagyis pont ellentétes módon működik, mint a hagyományos fatárgyak előállítása, amely egy egész darab fa mechanikus feldolgozásával, részekre bontásával készül.

Az alapanyagot, ez esetben a porrá őrölt faforgácsot egyenletesen szétterítik a nyomtatási felületen, majd valamilyen gyantaalapú kötőanyagot szór rá a gép, ezután még egy réteg fa következik, és így tovább, amíg a kellő vastagságot el nem éri az anyag.

A kész produktumot ugyanúgy lehet vulkanizálni (magas hőfokon tartósítani), csiszolni és formázni, mint a valódi fát, sőt, a belőle készült tárgyak végső formája még szélesebb spektrumon helyezkedhet el, így kevésbé köti a tervezők kezét az anyag alapvető struktúrája.

A kérdés az, hogy a 3D-nyomtatás technológiája valóban megoldást tud-e nyújtani a rengeteg felesleges hulladék környezetbarát hasznosítására, hiszen a lignin feldolgozása és a nyomtatás is környezetszennyező folyamatok árán valósítható csak meg – veti fel a Rakéta.

Mivel a fa szállítása és a belőle gyártott tárgyak létrehozása is igényel energiát (potenciálisan üvegházhatású gázok kibocsátásával) és környezetre veszélyes kémiai anyagokkal való munkát, úgy tűnik, tökéletes megoldás nem létezik, ugyanakkor az új módszerrel a kárba vesző erőforrás és a hulladék mennyisége legalább csökkenthető.

Forrás: Desktop Metal/youtube.com
Neked ajánljuk
Egy felvidéki magyar és az ősi maja textilhajtogatás környezettudatos találkozása Egy magyar dekoratőr ad új esélyt a természetet szennyező gumiabroncsoknak A szén földi körforgása még sok titkot rejt – például a rovarokra is jelentős szerep hárul Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam