2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett

Az adidas már hosszú évek óta elöl jár az alternatív alapanyagok használatában a cipők terén, az első világmárka volt például, amelyik újrahasznosított óceáni műanyaghulladékból gyártott sportcipőt.

A műanyagok helyettesítése után most a bőrt is megpróbálja az Adidas fenntarthatóbb alternatívára cserélni: áprilisban jelentették be, hogy az új Stan Smith cipőt egy gombaalapú bőrből készítik.

A hagyományos értelemben vett műbőr csöppet sem környezetkímélőbb, mint az állati bőr használata, hiszen gyakorlatilag kőolajból készül, azonban a modern kori „műbőrök” erre a problémára is megoldást kívánnak nyújtani.

A rendhagyó lábbeli elkészítéséhez a cég a Bolt Threads növényi alapú, vegán anyagokat fejlesztő biotechnológiai céggel működik együtt.

A Stan Smith Mylo modell természetes gumitalpat kapott, felsőrésze pedig gombabőrből készül. A vállalat közleménye szerint a felhasznált gombákat vertikálisan termesztik, és a bőr előállításához szükséges anyag már két hét alatt rendelkezésre áll.

Fotó: adidas.com

A Mylo az Adidas hosszú távú stratégiájának része, amely a műanyaghulladék mennyiségének csökkentését célozza. A fenntartható sportcipőkínálat 2017-ben az Ultraboost futócipő újrahasznosított műanyagból készült utódjával, a Parley modellel kezdődött. Ebben a szellemben idén egyszer már újragondolták Stan Smith cipőjüket: a Stan Smith Primegreent 50 százalékban újrahasznosított anyagból készítették.

Neked ajánljuk
Nessana: az időtálló magyar divat ígérete Sok területen van szükség a változásra Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: igenyesferfi.hu
Vissza
Hírfolyam