2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Telenor környezetbarát mobiltokkal ünnepelte a madarak és fák napját

A Telenor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Cellect együttműködéséből megszületett, limitált szériás mobiltelefontokok 100%-ban lebomló, növényi alapú anyagból készültek.

Az év madarát ábrázoló, Apple és Samsung készülékekre illeszkedő telefontokok május 10-től elérhetők, kizárólag a Telenor webshopján, fekete, zöld és korall színben. Minden eladott mobiltelefon-kiegészítő után 500 forint az MME monitoringprogramját és az egyesület élőhelyvédelmi munkáját támogatja.

Az év madarát, a cigánycsukot ábrázoló kollekciót Czikkely Panni formatervező művész álmodta meg. „Örülök, hogy az »én szememen keresztül« láthatják ezt a különleges madarat azok, akik a környezettudatos telefontokokat választják” – fogalmazott az együttműködés kapcsán.

Fotó: telenor.hu

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az „Év madara” programot, amelynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok bemutatása és ismertségük növelése. „A magyar cigánycsukállomány az elmúlt húsz évben 54 százalékkal csökkent – ennek hátterében többek között a nagyüzemi mezőgazdaság élőhely-átalakítása és a gazos-bokros vegetáció megszűnése, beszántása áll” – mondta Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

A szemléletformáló kampány arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy egyénenként is tehetünk azért, hogy a fenntartható mezőgazdaság ne csak a lakossági igényeket elégítse ki, de mellette élőhelyet is biztosítson az állatoknak, növényeknek.

A Cellect kutatása alapján a magyarok átlagosan 2 évig használnak egy telefontokot, amely ezt követően előbb-utóbb a szemétlerakóba kerül – teljesen műanyag verzió esetében akár 200 évnél tovább terhelve a környezetet. Ugyanakkor egy 100%-ban komposztálható tok – így például az év madara kollekció darabjai – a környezetben 6–24 hónap alatt elbomlik.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mmonline.hu
Vissza
Hírfolyam