2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hordozható légtisztító jelentené a jövőt?

A levegő minősége jelentősen befolyásolja a városok élhetőségét, lakóik egészségét és életkilátásait. Nem csak a dugókban ücsörgők és a zebránál várakozók tüdeje van támadás alatt, sőt. A metróval közlekedők akár magasabb szennyezettséggel is számolhatnak.

A Brit Tüdő Alapítvány (British Loung Foundation) 2003-as adatai szerint 20 metrón töltött perc egy cigaretta elszívásával egyenértékű károsanyag-terhelésnek felel meg.

Az állomásokon magas koncentrációban jelen lévő szálló port ráadásul a tömeg és a járművek mozgása folyamatosan felkavarja.

Kevin Chiam dizájner 3D-nyomtatással állított elő egy párával működő, kis méretű levegőtisztító berendezést, amelyet tulajdonosai a táskájukra, ruhájukra vagy akár cipőjükre csatolva viselhetnek.

Az Airtomo az egészséggel kapcsolatos kockázatok szempontjából különösen problémás 2,5 és 10 p.m közötti szállópor-szennyezés eltávolítására alkalmas. Percenként 167 liter levegő megtisztítására képes, ami egy átlagos felnőtt levegőszükségletének másfélszeresét jelenti.

A készülékből felszálló pára megköti a levegőben lebegő finom port, a súlyosabb cseppek pedig a földre esnek. A termék videójában bemutatott kísérlet alapján a készülék egy perc leforgása alatt jelentősen képes javítani a levegő minőségét.

Forrás: Dezeen/youtube.com
Neked ajánljuk
A divat lehet fenntartható, a divat lehet etikus, a divat lehet szerethető Sok területen van szükség a változásra Fráter Erzsébet: Miből készül? – Növényi eredetű tárgyaink nyomában A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam