2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb tervezők fantáziáját indította be az évente kidobott, több millió tonna narancshéj

A közösségi finanszírozás fázisában járó „narancslámpát” három szaftos szicíliai narancs héjából állítják elő, és jól irányítható, változtatható intenzitású fényének köszönhetően igazán energiatakarékos lakberendezési tárgynak ígérkezik.

A természetes alapanyagokra szakosodott milánói székhelyű dizájnstúdió, a Krill Design egy gyümölcsbárokat üzemeltető vállalattal együttműködésben dolgozta ki az Ohmie lámpák alapanyagát biztosító, narancshéjat tartalmazó biopolimert – számolt be róla a Wired.

A lámpák alapanyagába a Szicíliában bőséggel rendelkezésre álló narancs mellett zöldségekből kinyert, fermentált keményítő kerül még.

A narancshéj nem csak dísznek, illetve a hulladék eltüntetése érdekében kerül a lámpákba, a benne található szénhidrátok gondoskodnak a keverék megfelelő szilárdságáról.

A természetes alapanyagoknak köszönhetően a lámpa nemcsak a szerves hulladék hasznosításához járul hozzá, de komposztálható is – ráadásul kellemes, narancsos kekszet idéző illatot áraszt.

Forrás: Best Crowdfunding Projects/youtube.com
Neked ajánljuk
A klímacsúcsra időzítette innovatív kiállítását Stella McCartney Új magyar márkát fedezhetnek fel a fenntartható divat szerelmesei A szövőgépek forradalmasítása vethet véget a divatipar pazarlásának Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: wired.co.uk
Vissza
Hírfolyam