2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb tervezők fantáziáját indította be az évente kidobott, több millió tonna narancshéj

A közösségi finanszírozás fázisában járó „narancslámpát” három szaftos szicíliai narancs héjából állítják elő, és jól irányítható, változtatható intenzitású fényének köszönhetően igazán energiatakarékos lakberendezési tárgynak ígérkezik.

A természetes alapanyagokra szakosodott milánói székhelyű dizájnstúdió, a Krill Design egy gyümölcsbárokat üzemeltető vállalattal együttműködésben dolgozta ki az Ohmie lámpák alapanyagát biztosító, narancshéjat tartalmazó biopolimert – számolt be róla a Wired.

A lámpák alapanyagába a Szicíliában bőséggel rendelkezésre álló narancs mellett zöldségekből kinyert, fermentált keményítő kerül még.

A narancshéj nem csak dísznek, illetve a hulladék eltüntetése érdekében kerül a lámpákba, a benne található szénhidrátok gondoskodnak a keverék megfelelő szilárdságáról.

A természetes alapanyagoknak köszönhetően a lámpa nemcsak a szerves hulladék hasznosításához járul hozzá, de komposztálható is – ráadásul kellemes, narancsos kekszet idéző illatot áraszt.

Forrás: Best Crowdfunding Projects/youtube.com
Neked ajánljuk
Hazai dizájntermékek segítségével hasznosul a Horvátország partjait szennyező hulladék A szemüvegkeretek is lehetnek fenntarthatók A használt ruhákban rejlő mesés lehetőségek bűvöletében Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: wired.co.uk
Vissza
Hírfolyam