2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazai dizájntermékek segítségével hasznosul a Horvátország partjait szennyező hulladék

A Milánói Design Héten mutatkozott be a Moseanic lámpa, amely egy tengeri műanyaghulladék felhasználásával készülő, magyar fejlesztésű innováció. Előállítása európai együttműködéssel történhet, amihez napi több mint 450 kilogramm műanyagszemetet gyűjtenek össze Horvátország partjairól.

A startupvállalkozás a dizájnvezérelt technológiai újítások létrehozását célzó kezdeményezés, az Európai Bizottság által támogatott Worth Partnership Project pályázat segítségével jött létre. Göb Ágnes, a termék tervezője a pályázat segítségével talált rá partnerére, a lámpa gyártásáért felelős, szlovén Lucka Berlot-ra – írta meg a Világgazdaság.

A szemetet helyi közösségekkel és környezetvédelmi civil szervezetekkel gyűjti be: A Kornati Nemzeti Park és Kréta partjairól naponta legalább ötszáz kilogramm műanyagot szednek össze.

A lámpa előállításához az összegyűjtött műanyagszemetet géppel felőrlik, természetes anyagokkal összekeverik, majd felcsiszolják.

Az így készült terrazzofelületben megbújó műanyagdarabkák színe és mérete eltérhet, így igen változatos textúrák, felületek érhetők el. A környezetkímélő anyagkeverékből kiöntik a kör alakú lámpát, amelybe LED-fényforrást szerelnek be.

Fotó: Moseanic/worthproject.eu

A Moseanic tovább szeretné fejleszteni a lámpát, továbbá megjelenne környezetkímélő falióra-sorozattal, ékszerkollekcióval és desszerttállal is. Ehhez a Klímainnovációs Közösség kezdeményezésében szervezett Startup Plastic Surgery 4 hónapos inkubációs programján is részt vesz a vállalkozás, amely a műanyagok teljes életciklusában megjelenő innovációs megoldásokat kívánja támogatni.

Fotó: Moseanic/worthproject.eu
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam