2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A használt ruhákban rejlő mesés lehetőségek bűvöletében

A Secondland upcycled ruhákat kínál, amelyek hangulatára a direkt üzenetek helyett a romantikus nosztalgia jellemző. A márkát Vecsei Kinga Réta álmodta meg, de az organikusan növekvő, egyre népszerűbb projektet ma már együtt viszi a dizájnmenedzser és kiegészítőtervező Tasnádi Katival.

A Secondland Vecsei Kinga Réta gyerekkorából inspirálódik. „A tervezői módszerem abból a játékból ered, amikor gyerekként magamra aggattam ruhákat, divatbemutatósat játszottam anyukám ruháiban” – mondta el a tervező a Glamournak.

Hogyan került a képbe a fenntarthatóság? Zavarta a pazarlás, amit a színházban jelmeztervezőként dolgozva tapasztalt: „elkezdtem odafigyelni arra, hogy első lépésként a raktárban lévő jelmezekből tervezzek újat.” Ehhez jött az az előadás, amelyen a MOME textil szakának mesterképzéses hallgatójaként Dobos Emese tolmácsolásában szembesült a Fast Fashion által okozott károkkal.

„Megijesztett, hogy divattervező-hallgatóként mennyire keveset tudok a ruhaipar káros hatásáról – ekkor döntöttem el, hogy megpróbálom az emberek számára érthetővé tenni, hogy mit választanak, mikor fast fashiont vásárolnak.”

Vecsei Kinga Réta ugyanakkor véres adatok bemutatása helyett a Secondland romantikus világával szeretné vonzóvá tenni a fenntarthatóságot: „az a célom, hogy a divatfogyasztóknak és trendkövetőknek is megmutassam, hogy az upcycling tud menő lenni, hogy olyan emberek is vásároljanak ilyen ruhákat, akik egyébként nem vesznek használt dolgokat.”

A tervező számára fontos, hogy értéknövelő újrahasznosítás történjen, semmiképp sem ront a felhasznált ruhák minőségén, a szabáskor leeső darabokat pedig később újra felhasználja – „amikor már tömőanyagnak sem alkalmas, akkor jön a hulladékkezelés”, amiben a textíliák vegyianyag-tartalma miatt szintén fontos a tudatosság.

A Secondland a tervező számára inkább szerelemprojekt, mint márka: „szeretném olyan projektté fejleszteni, ami egyszerre edukációs platform és munkalehetőség, amivel segíteni tudok másoknak.”

Az upcycling iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük a Művészetek Völgyében Vecsei Kinga Réta workshopját és a Secondland mobil showroomját.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: glamour.hu
Vissza
Hírfolyam