2021. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövő egyik ígéretes anyaga a parafa

Fabio Molinas tradicionális olasz parafafeldolgozó család sarjaként a hagyományos alapanyagban látja a lehetőséget a 3D-nyomtatás anyagtakarékos, ám jelenleg főként műanyaggal működő technológiájának további zöldítésére.

A 3D-nyomtatáshoz jelenleg csak nagyon kevés természetes alapanyag áll rendelkezésre, miközben a parafatölgy kérgének feldolgozásakor keletkező por és egyéb melléktermék egyszerűen elégetésre kerül.

Így a fák által megkötött üvegházgáz visszajut a légkörbe, pedig kedvező tulajdonságai folytán megfelelően feldolgozva – például a lakberendezésben – kiválóan hasznosulhatna.

Erre a helyzetre keresett megoldást a szardíniai származású, jelenleg Madridban élő anyagtervező, amiben a Worth Partnership pályázatának keretei között a Fablab Venezia nevű, 3D-nyomtatással foglalkozó stúdió volt segítségére.

Projektjük célja, hogy a hagyományos olasz alapanyagok, illetve kézműves eljárások és a modern technológia ötvözésével a parafa hangelnyelő tulajdonságait hasznosító lakberendezési tárgyakat, paneleket, lámpákat, vázákat nyomtassanak.

Fabio Molinas célja, hogy 2021-re piacra lépjen a fenntartható töltőanyaggal, ezzel egyszerre csökkentve a 3D-nyomtatás műanyagigényét és a parafagyárak pazarló működéséből eredő kibocsátást.

Forrás: Worth Partnership Project/youtube.com
Neked ajánljuk
Nessana: az időtálló magyar divat ígérete Sok területen van szükség a változásra Almahéjból óraszíj – itt az ideje, hogy minden hulladék hasznosuljon Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: worthproject.eu
Vissza
Hírfolyam